Dwuwymiarowa zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tarantino92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 18 cze 2012, o 12:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: tarantino92 »

Witam, mam takie zadanie:

1. Dwuwymiarowa zmienna losowa ma następujące właśności:
\(\displaystyle{ E(X)=0, E(Y)=1, D^{2}(X) =2, D^{2} (Y)=1}\) oraz \(\displaystyle{ p(X,Y)= \frac{1}{\sqrt{2}}}\)
Znaleźć wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=2X-3Y}\)

Wartość oczekiwaną obliczyłem. Podstawiłem liczby wartości oczekiwanej \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) czyli \(\displaystyle{ Z=2 \cdot 0-3 \cdot 1=-3}\)

Jak ruszyć wariancję? Próbowałem liczyć ze współczynnika korelacji i wyszło mi, jedynie, że kowariancja \(\displaystyle{ XY}\) wynosi \(\displaystyle{ 1}\)

Dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 10 wrz 2012, o 12:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami [latex], [/latex] należy umieszczać w całości każde wyrażenie matematyczne.. Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Dwuwymiarowa zmienna losowa

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ D^2(Z) = D^2(2X-3Y)=4D^2(X)+9D^2(Y)-2 cov (2X,3Y)}\)
ODPOWIEDZ