Witam, bardzo proszę o pomoc przy rozwiązaniu zadania - krok po kroku.
Zmienna losowa X podlega rozkładowi podanemu w tabelce:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c} \hline x_i & -3 & -1 & 0 & 4 & 9\\ \hline P_i & 0,1 & 0,3 & 0,2 & C & 0,2\\ \hline \end{tabular}}\)
a) Oblicz stałą C
b) Wyznacz i naszkicuj dystyubuantę
c) Wyznacz wartość oczekiwaną zmiennej losowej X (EX)
Zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 14 gru 2009, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Zmienna losowa
a) Z tego co wyczytałem suma dolnego wiersza musi wynieść 1, więc:
\(\displaystyle{ C=0,3}\)
b) Nie wiem jak to zrobić
c) \(\displaystyle{ E(X)= \sum_{}^{} x_{i}P(x_{i})=1,5}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ C=0,3}\)
b) Nie wiem jak to zrobić
c) \(\displaystyle{ E(X)= \sum_{}^{} x_{i}P(x_{i})=1,5}\)
Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 1567
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 398 razy
Zmienna losowa
a) Dobrze wyczytałeś, ale dodawanie to Ci nie wyszło...
\(\displaystyle{ C=0,2}\)
b) A wiesz chociaż czym jest dystrybuanta?
c) Wzór dobry, ale obliczenia do bani
\(\displaystyle{ E(X)=2}\)
\(\displaystyle{ C=0,2}\)
b) A wiesz chociaż czym jest dystrybuanta?
c) Wzór dobry, ale obliczenia do bani
\(\displaystyle{ E(X)=2}\)