Granica według rozkładu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Granica według rozkładu

Post autor: silvaran »

\(\displaystyle{ X_n}\) ciąg iid o rozkładzie Laplace'a z funkcją char \(\displaystyle{ \phi (t)=\frac{1}{1+t^2}}\) oraz ciąg \(\displaystyle{ N_n}\) o rozkładzie \(\displaystyle{ Pois(n)}\). Oba ciągi są niezależne.
Niech \(\displaystyle{ S_n=\frac{1}{\sqrt{n}} \sum_{k=1}^{N_n}X_k}\)

Zbadać granicę według rozkładu ciągu \(\displaystyle{ S_n}\)

To policzę funkcję char tego ciągu. To będzie tak:
\(\displaystyle{ Ee^{itS_n}=E(E(e^{itS_n}|N_n))=E( \prod_{k=1}^{N_n}E(e^{itX_k})^{1/\sqrt{n}}))=E\phi(t)^{N_n/\sqrt{n}}=\phi(t)^{\sqrt{n}}}\)

czy to jest dobrze? Jeśli tak, to taka funkcja zbiega do funkcji stałej równej 0 (dla \(\displaystyle{ t \neq 0}\)). A chyba nie ma takiej zmiennej losowej?
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2012, o 20:22 przez silvaran, łącznie zmieniany 1 raz.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Granica według rozkładu

Post autor: Wasilewski »

Tam, gdzie w wykładniku masz \(\displaystyle{ \frac{1}{\sqrt{n}}}\), powinno znaleźć się \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\), wtedy wychodzi coś rozsądnego.
Tak swoją drogą, to nawet dla \(\displaystyle{ \sqrt{n}}\) wynik jest inny niż \(\displaystyle{ \phi(t)^{\sqrt{n}}}\).
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Granica według rozkładu

Post autor: silvaran »

Tam w sumie jest pierwiastek, źle wpisałem i go nie wyświetliło.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Granica według rozkładu

Post autor: Wasilewski »

Wcześniej coś mi się pomyliło i faktycznie z pierwiastkiem jest dobrze. Przed ostatnią równością powinno być \(\displaystyle{ \mathbb{E} \phi(\frac{t}{\sqrt{n}})^{N_{n}}}\) i wtedy wychodzi \(\displaystyle{ e^{\frac{-t^{2}}{1+\frac{t^{2}}{n}}}}\), co jest całkiem sensowne, bo ta suma ma średnią długość \(\displaystyle{ n}\), a wariancja zmiennej o rozkładzie Laplace'a jest równa 2.
ODPOWIEDZ