Wybranie dwóch punktów na odcinku AB

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mammamia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 30 sie 2012, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W domu
Podziękował: 7 razy

Wybranie dwóch punktów na odcinku AB

Post autor: mammamia »

zad.
Na odcinku \(\displaystyle{ AB}\) o długości \(\displaystyle{ l}\) wybrano losowo dwa punkty \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ M}\). Wyznaczyć prawdopodobieństwo tego,
że punkt \(\displaystyle{ L}\) leży bliżej punktu \(\displaystyle{ M}\) niż punktu \(\displaystyle{ A}\).

Rozwiązanie tego zadania mam i mniej więcej rozumiem, ale jak sama robiłam to niestety wyszło źle, i nie mogę skojarzyć dlaczego takie rozumowanie jest błędne:

\(\displaystyle{ \left| LM\right|=y}\)
\(\displaystyle{ \left| AL\right|=x}\)
warunek: \(\displaystyle{ y<x}\)
Korzystając z prawdopodobieństwa geometrycznego wyliczam, że \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}}\), niestety odpowiedź jest błędna (prawidłowo jest \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)).
Co przeoczyłam pisząc warunek?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Wybranie dwóch punktów na odcinku AB

Post autor: Nakahed90 »

Zauważ, że wybieramy punkty z odcinka, więc twoje rozumowanie jest błędne. Oznacz sobie A jako punkt 0, L jako punkt x, M jako punkt y, B jako punkt l i teraz spróbuj określić co sprzyja zdarzeniu.
ODPOWIEDZ