pewna firma nabyła nowy serwer

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

pewna firma nabyła nowy serwer

Post autor: mala_mi »

Pewna firma nabyła nowy serwer. Według zapewnień sprzedawcy prawdopodobieństwo awarii tego serwera w pierwszym roku użytkowania wynosi \(\displaystyle{ 5%}\). Jeżeli w pierwszym roku nie nastąpi awaria, to z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 16%}\) nastąpi ona w drugim roku użytkowania. Natomiast jeżeli zarówno w pierwszym, jak i w drugim roku użytkowania nie będzie awarii serwera, to z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 15%}\) nastąpi ona w trzecim roku.

Jakie jest prawdopodobieństwo, ze serwer nie ulegnie awarii w ciągu pierwszych trzech lat użytkowania?
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

pewna firma nabyła nowy serwer

Post autor: lukequaint »

Prawdopodobieństwo nie może być większe od \(\displaystyle{ 1}\)! :) Jeżeli to, o które chodzi jest mniejsze 100-krotnie od podanego, to prawdopodobieństwo, że serwer nie ulegnie awarii w ciągu pierwszych trzech lat użytkowania możesz wyliczyć następująco:
\(\displaystyle{ \left( 1 - \frac{5}{100} \right) \cdot \left( 1 - \frac{16}{100} \right) \cdot \left( 1 - \frac{15}{100} \right) = \frac{95}{100} \cdot \frac{84}{100} \cdot \frac{85}{100} = 0,6783}\)
Można to łatwo odczytać, gdy rozrysujesz sytuację na drzewku.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

pewna firma nabyła nowy serwer

Post autor: mala_mi »

No tak, faktycznie, ale już nie wiem gdzie mam to zadanie, więc załóżmy, że jest tak jak napisałeś, te 5%, 16% i 15%. Ale czy nie muszę przy tym zadaniu kombinować jakoś z prawdopodobieństwami warunkowymi?
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

pewna firma nabyła nowy serwer

Post autor: lukequaint »

Jeżeli się nie mylę, to jest w tym ukryte prawdopodobieństwo warunkowe.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

pewna firma nabyła nowy serwer

Post autor: mala_mi »

Ok, wierzę Ci;) ja po prostu zaczęłam nieźle kombinować przy tym zadaniu i później już się całkiem pogubiłam.
ODPOWIEDZ