Pewien student codziennie je obiad w jednym z \(\displaystyle{ 3}\) barów mlecznych, w barze Bar w Kolejowym lub w barze Rusałka. W barze Bar bywa \(\displaystyle{ 16}\) razy w miesiącu, w Kolejowym \(\displaystyle{ 2}\) razy w miesiącu, zaś w Rusałce \(\displaystyle{ 12}\) razy (przyjmujemy że miesiąc ma \(\displaystyle{ 30}\) dni). Na każde \(\displaystyle{ 20}\) wizyt w barze Bar \(\displaystyle{ 3}\) kończą się zatruciem, na każde \(\displaystyle{ 15}\) wizyt w barze Kolejowym \(\displaystyle{ 1}\) kończy się zatruciem. Na każde \(\displaystyle{ 30}\) wizyt w Rusałce \(\displaystyle{ 4}\) kończą się zatruciem.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo ze w losowo wybranym dniu student zatruje się obiadem?
b) Wiemy ze student się zatruł, w którym z barów najprawdopodobniej jadł obiad.
Podpunkt a możemy spokojnie policzyć z drzewka. A jak mam się zabrać za podpunkt b?
student codziennie je obiad w jednym z trzech barów
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 4 razy
student codziennie je obiad w jednym z trzech barów
No i jaki jest mój warunek? Liczę po prostu prawdopodobieństwo, że się zatruł pod warunkiem, że jadł w barze Bar i tak dalej dla wszystkich barów? I patrzę które prawdopodobieństwo wyjdzie największe?
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 4 razy
student codziennie je obiad w jednym z trzech barów
A mógłbyś mi podpowiedzieć jak mam policzyć to warunkowe dla baru Bar? Bo dalej już wg tego będę wiedziała jak.
Mi dla Baru wyszło 0,23, ale mam wrażenie, że coś źle liczę.
Mi dla Baru wyszło 0,23, ale mam wrażenie, że coś źle liczę.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
student codziennie je obiad w jednym z trzech barów
\(\displaystyle{ B}\) - jadł barze bar;
\(\displaystyle{ Z}\) - zatruł się;
\(\displaystyle{ P(Z|B)=\frac{3}{20}\\
P(Z \cap B)=\frac{16}{30}\cdot \frac{3}{20}}\)
Dalej liczysz:
\(\displaystyle{ P(Z|K),P(Z|R)...}\)
Dzięki temu wyliczysz \(\displaystyle{ P(Z)}\) (na drzewku też to znajdziejsz)
Teraz masz \(\displaystyle{ P(B|Z)=\frac{P(B \cap Z)}{P(Z)}}\)
I nawet Bayes nie będzie potrzebny.
\(\displaystyle{ Z}\) - zatruł się;
\(\displaystyle{ P(Z|B)=\frac{3}{20}\\
P(Z \cap B)=\frac{16}{30}\cdot \frac{3}{20}}\)
Dalej liczysz:
\(\displaystyle{ P(Z|K),P(Z|R)...}\)
Dzięki temu wyliczysz \(\displaystyle{ P(Z)}\) (na drzewku też to znajdziejsz)
Teraz masz \(\displaystyle{ P(B|Z)=\frac{P(B \cap Z)}{P(Z)}}\)
I nawet Bayes nie będzie potrzebny.