losowanie kul, prawd. warunkowe, całkowite, Bayes
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 7 paź 2011, o 15:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
losowanie kul, prawd. warunkowe, całkowite, Bayes
Ktoś mógłby mi sprawdzić czy dobrze rozwiązałam poniższe zadanie?
Z pudełka zawierającego dwie kule niebieskie i dwie kule białe wyjmujemy losowo dwie kule. Następnie losujemy z pozostałych jedną kulę, która okazuje się niebieska. Policz prawdopodobieństwo, że z pudełka wylosowaliśmy kule w dwóch kolorach.
rozwiązanie:
\(\displaystyle{ A_{1}}\) - wylosowanie dwóch kul białych za pierwszym razem
\(\displaystyle{ A_{2}}\) - wylosowanie kul dwóch kolorach za pierwszym razem
\(\displaystyle{ N}\) - wylosowanie kuli niebieskiej za drugim razem
\(\displaystyle{ P(A_{1})=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A_{2})=\frac{1}{2}}\)
prawd. warunkowe ze schematu Bernoulliego
\(\displaystyle{ P(N/A_{1})=\frac{4}{27}}\)
\(\displaystyle{ P(N/A_{2})=\frac{2}{27}}\)
prawd. całkowite
\(\displaystyle{ P(N)=\frac{3}{27}=9}\)
wzór Bayesa
\(\displaystyle{ P(A_{2}/N)=\frac{1}{3}}\)
odp: Prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
Z pudełka zawierającego dwie kule niebieskie i dwie kule białe wyjmujemy losowo dwie kule. Następnie losujemy z pozostałych jedną kulę, która okazuje się niebieska. Policz prawdopodobieństwo, że z pudełka wylosowaliśmy kule w dwóch kolorach.
rozwiązanie:
\(\displaystyle{ A_{1}}\) - wylosowanie dwóch kul białych za pierwszym razem
\(\displaystyle{ A_{2}}\) - wylosowanie kul dwóch kolorach za pierwszym razem
\(\displaystyle{ N}\) - wylosowanie kuli niebieskiej za drugim razem
\(\displaystyle{ P(A_{1})=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A_{2})=\frac{1}{2}}\)
prawd. warunkowe ze schematu Bernoulliego
\(\displaystyle{ P(N/A_{1})=\frac{4}{27}}\)
\(\displaystyle{ P(N/A_{2})=\frac{2}{27}}\)
prawd. całkowite
\(\displaystyle{ P(N)=\frac{3}{27}=9}\)
wzór Bayesa
\(\displaystyle{ P(A_{2}/N)=\frac{1}{3}}\)
odp: Prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
losowanie kul, prawd. warunkowe, całkowite, Bayes
Tutaj nie używamy schematu Bernoulliego
\(\displaystyle{ P(N/A_1)=1}\) wyciągnęliśmy już dwie białe. Wiadomo, że zostały niebieskie.
\(\displaystyle{ P(N/A_2)=\frac{1}{2}}\) Została nam jedna niebieska i jedna biała.
\(\displaystyle{ P(A_1)=\frac{{2 \choose 2}}{{4 \choose 2}}=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A_2)=\frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(N/A_1)=1}\) wyciągnęliśmy już dwie białe. Wiadomo, że zostały niebieskie.
\(\displaystyle{ P(N/A_2)=\frac{1}{2}}\) Została nam jedna niebieska i jedna biała.
\(\displaystyle{ P(A_1)=\frac{{2 \choose 2}}{{4 \choose 2}}=\frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(A_2)=\frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
losowanie kul, prawd. warunkowe, całkowite, Bayes
A czy ktoś widzi błąd w takim rozumowaniu:
rysujemy drzewko
mamy najpierw 4 kule, możemy wylosować albo dwie białe, albo dwie niebieskie, albo jedną taką drugą taką. Potem za drugim razem losujemy niebieską i
- jeżeli wylosowaliśmy wcześniej 2 białe to prawdopodobieństwo wylosowania niebieskiej jest równe \(\displaystyle{ 0}\)
- jeżeli wcześniej 2 niebieskie, to teraz prawdopodobieństwo wylosowania niebieskiej jest równe \(\displaystyle{ 1}\)
- jeżeli wcześniej 1 niebieską 1 białą, to teraz prawd. wylosowania niebieskiej jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Mamy mieć kule różnego koloru, więc sumujemy pierwszy i trzeci przypadek, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \cdot 0+ \frac{1}{2} \cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{4}}\)
rysujemy drzewko
Ukryta treść:
- jeżeli wylosowaliśmy wcześniej 2 białe to prawdopodobieństwo wylosowania niebieskiej jest równe \(\displaystyle{ 0}\)
- jeżeli wcześniej 2 niebieskie, to teraz prawdopodobieństwo wylosowania niebieskiej jest równe \(\displaystyle{ 1}\)
- jeżeli wcześniej 1 niebieską 1 białą, to teraz prawd. wylosowania niebieskiej jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
Mamy mieć kule różnego koloru, więc sumujemy pierwszy i trzeci przypadek, czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \cdot 0+ \frac{1}{2} \cdot\frac{1}{2}=\frac{1}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
losowanie kul, prawd. warunkowe, całkowite, Bayes
Chodzi o to że na samym końcu powinno być \(\displaystyle{ 0, \frac{1}{2},\frac{1}{2}}\)zamiast \(\displaystyle{ 0,1,\frac{1}{2}}\) ale to nie ma znaczenia przy wyniku
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
losowanie kul, prawd. warunkowe, całkowite, Bayes
Mamy przecież policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowano kule w dwóch kolorach, a w drugim przypadku wylosowaliśmy najpierw dwie niebieskie, a potem znowu niebieską więc tego przypadku nie bierze się pod uwagą
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
losowanie kul, prawd. warunkowe, całkowite, Bayes
Sumując policzysz prawdopodobieństwo wypadnięcia niebieskiej tylko jak widać, powinno być:
\(\displaystyle{ 1\cdot \frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}}\)
Druga sprawa, że prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch różnych, to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). (Patrz post na zielono.)
\(\displaystyle{ 1\cdot \frac{1}{2}+\frac{1}{2}\cdot\frac{1}{2}}\)
Druga sprawa, że prawdopodobieństwo wyciągnięcia dwóch różnych, to \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). (Patrz post na zielono.)