Loteria
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Loteria
Trzeba skorzystać z twierdzenia Moivre'a-Laplace'a, które pozwala na przybliżone obliczanie prawdopodobieństw w rozkładzie dwumianowym za pomocą rozkładu normalnego.
\(\displaystyle{ P(a}\)
\(\displaystyle{ n=2400}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{1200}}\)
\(\displaystyle{ q=1-p}\)
Y - zmienna określająca liczbę czwórek,
\(\displaystyle{ P=(Y>30)=P \left( \frac{Y-np}{\sqrt{npq}}>
\frac{30-2400\cdot \frac{1}{1200}}{\sqrt{2400\cdot \frac{1}{1200} \frac{1199}{1200}}}\right) =}\)
\(\displaystyle{ =1-\Phi (...)}\)
\(\displaystyle{ P(a}\)
\(\displaystyle{ n=2400}\)
\(\displaystyle{ p=\frac{1}{1200}}\)
\(\displaystyle{ q=1-p}\)
Y - zmienna określająca liczbę czwórek,
\(\displaystyle{ P=(Y>30)=P \left( \frac{Y-np}{\sqrt{npq}}>
\frac{30-2400\cdot \frac{1}{1200}}{\sqrt{2400\cdot \frac{1}{1200} \frac{1199}{1200}}}\right) =}\)
\(\displaystyle{ =1-\Phi (...)}\)