troje z sześciu kandydatów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

troje z sześciu kandydatów

Post autor: mala_mi »

Komisja ocenia sześciu kandydatów do wykonania pewnej pracy. Tylko trzech z nich zostanie wezwanych na rozmowę kwalifikacyjną. Kolejność, w jakiej zostaną wezwani, ma istotne znaczenie, ponieważ pierwszy ma największe szanse na zaangażowanie, a to dlatego, że drugi kandydat zostanie wezwany tylko w razie odrzucenia pierwszej kandydatury, a trzeci - tylko w razie odrzucenia pierwszej i drugiej. Ile jest możliwych trójek kandydatów wezwanych na rozmowę, z uwzględnieniem kolejności?

\(\displaystyle{ \frac{6!}{(6-3)!}}\) ?
lukequaint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 5 maja 2010, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 75 razy

troje z sześciu kandydatów

Post autor: lukequaint »

Tak - wariacje bez powtórzeń. Można pomyśleć też inaczej: wybieramy z 6 osób 3, a następnie ustawiamy je w jakiejś kolejności. Czyli:
\(\displaystyle{ {6 \choose 3} \cdot 3! = \frac{6!}{3!}}\)
mala_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
Płeć: Kobieta
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 4 razy

troje z sześciu kandydatów

Post autor: mala_mi »

Dzięki, Twoje tłumaczenie faktycznie prostsze:)
ODPOWIEDZ