trzy książki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Radus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 28 sty 2010, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź/Skierniewice

trzy książki

Post autor: Radus »

Witam
prosił bym o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Mamy trzy książki. Jedna z dwóch stron jest biała, druga z dwóch stron czarna, trzecia jedną stronę białą, drugą stronę czarną. Rzucamy losowo wybraną książką i na wierzch wypadła biała strona. Policz prawdopodobieństwo, że po drugiej stronie jest kolor czarny
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

trzy książki

Post autor: scyth »

Zwykłe prawdopodobieństwo warunkowe.
A - biała na wierzchu z czarno-białej kartki
B - biała na wierzchu
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} = \frac{1}{6} \\
P(B) = \frac{1}{3} \cdot 1 + \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} = \frac{3}{6} \\
\Rightarrow P(A | B) = \frac{\frac{1}{6}}{\frac{3}{6}} = \frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ