Zbadać prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

Zbadać prawdopodobieństwo

Post autor: pocahontas005 »

Witajcie,
mam problem z takim zadankiem:

\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c}
X & 1 & 2 & 4 \\ \hline
p & 1/3 & 1/4 & 5/12 \\
\end{tabular}}\)


a) Znaleźć \(\displaystyle{ F(X)}\)
b) \(\displaystyle{ P(X<2,5)}\)
c) \(\displaystyle{ P(1 \le X<3)}\)

Czyli tak:
ad 1)
\(\displaystyle{ F(1)=0}\)
\(\displaystyle{ F(2)=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ F(4)=\frac{7}{12}}\)
\(\displaystyle{ F(5)=1}\)

ad 2)
Jeżeli byłby \(\displaystyle{ P(X<2)}\) to jasna sprawa czyli \(\displaystyle{ F(2)=\frac{1}{3}}\), ale jak mam to obliczyc jeżeli nie mam danych dla \(\displaystyle{ 2,5}\)? Tak samo w 3) nie mam \(\displaystyle{ F}\) dla \(\displaystyle{ 3}\).

Bardzo prosze o pomoc!
Ostatnio zmieniony 31 sie 2012, o 11:46 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
miodzio1988

Zbadać prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

Tylko dla punktów określasz dystrybuantę? To lipa? Na całej prostej musisz to zrobić
pocahontas005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 28 sie 2012, o 17:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 23 razy

Zbadać prawdopodobieństwo

Post autor: pocahontas005 »

A mogę prosić o podpowiedź? Chyba nie robiliśmy czegoś takiego na zajęciach :O
miodzio1988

Zbadać prawdopodobieństwo

Post autor: miodzio1988 »

Na całej prostej musisz to zrobić, czyli określić wartości dystrybuanty
ODPOWIEDZ