Witam, kompletnie nie mam pojęcia jak podejść takie zadanie. (było na kolokwium z rozkładu normalnego).
Niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X_i}\) mają taki sam rozkład :
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|} \hline X_i & -2 & -1 & 0 & 3 \\ \hline p_i & 0.2 & 0.3 & 0.4 & 0.1 \\ \hline \end{tabular}}\)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ Y = \sum_{i=1}^{280} X_i}\) jest prawdopodobieństwo, że :
a) \(\displaystyle{ p(Y< -100)}\)
b) \(\displaystyle{ p( -115<Y<-150)}\)
c) Ile wynosi prawdopodobieństwo, że suma \(\displaystyle{ 35}\) zmiennych \(\displaystyle{ X_i}\) będzie liczbą dodatnią.
Rozkład Normalny, niezależne zmienne losowe
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 14:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozkład Normalny, niezależne zmienne losowe
Ostatnio zmieniony 28 sie 2012, o 21:32 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 14:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozkład Normalny, niezależne zmienne losowe
W zeszycie z zajęć mam napisane tylko tyle na temat twierdzeń granicznych.
a) \(\displaystyle{ \frac{}{X}}\) ~ N (μ; \(\displaystyle{ \frac{sigma}{ \sqrt{n}}}\))
b) Y = \(\displaystyle{ \sum_{i}^{}xi}\)
Pewnie to moje uchybienie, jednak z tego co mam nic nie potrafie wywnioskować
a) \(\displaystyle{ \frac{}{X}}\) ~ N (μ; \(\displaystyle{ \frac{sigma}{ \sqrt{n}}}\))
b) Y = \(\displaystyle{ \sum_{i}^{}xi}\)
Pewnie to moje uchybienie, jednak z tego co mam nic nie potrafie wywnioskować
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozkład Normalny, niezależne zmienne losowe
Skorzystaj z tego co jest tutaj napisane:
... _graniczne
I zapisz szukane prawdopodobieństwa za pomocą dystrybuantą rozkładu normalnego standaryzowane, której to wartości znajdziesz w tablicach.
... _graniczne
I zapisz szukane prawdopodobieństwa za pomocą dystrybuantą rozkładu normalnego standaryzowane, której to wartości znajdziesz w tablicach.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 28 sie 2012, o 14:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rozkład Normalny, niezależne zmienne losowe
Czyli średnia będzie tutaj wartością oczekiwaną? E(x) = -2 * 0,2 - 1 *0,3 + 0 * 0,4 + 3* 0,1 = -0,4
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z wikipedi
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{280}xi}\) = 39 340
\(\displaystyle{ \frac{39 340 - 0,4 * 280}{sigma \sqrt{280} }}\) = 1
sigma= 2344,73 (chyba jednak coś nie tak)
a) p(Y < -100) = \(\displaystyle{ \frac{-100 + 0,4}{2344,73}}\)
zi = -99,9998 takiej wartości nie mam w tablicach
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem z wikipedi
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{280}xi}\) = 39 340
\(\displaystyle{ \frac{39 340 - 0,4 * 280}{sigma \sqrt{280} }}\) = 1
sigma= 2344,73 (chyba jednak coś nie tak)
a) p(Y < -100) = \(\displaystyle{ \frac{-100 + 0,4}{2344,73}}\)
zi = -99,9998 takiej wartości nie mam w tablicach
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Rozkład Normalny, niezależne zmienne losowe
Nie za bardzo rozumiem to co napisałeś, więc nie za dużo mogę o tym powiedzieć (ale jak dla mnie wygląda to, że jest źle).
Rozważmy zmienną losowa Y taką jak zaprezentowałeś w pierwszym poście. Z CTG zmienna losowa \(\displaystyle{ \frac{Y-EY}{DY}}\) ma rozkład bliski N(0,1), zatem:
\(\displaystyle{ P(Y<t)=P(\frac{Y-EY}{DY}<\frac{t-EY}{DY})=\Phi (\frac{t-EY}{DY})}\)
Rozważmy zmienną losowa Y taką jak zaprezentowałeś w pierwszym poście. Z CTG zmienna losowa \(\displaystyle{ \frac{Y-EY}{DY}}\) ma rozkład bliski N(0,1), zatem:
\(\displaystyle{ P(Y<t)=P(\frac{Y-EY}{DY}<\frac{t-EY}{DY})=\Phi (\frac{t-EY}{DY})}\)