Mam dystrybuantę
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \Leftrightarrow x<0 \\ 1-\exp(-2x) \Leftrightarrow x \ge 0 \end{cases}}\)
Muszę wyznaczyć stałe \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ t}\) takie, że \(\displaystyle{ P(X>t)=2P(X<t)}\), \(\displaystyle{ P(X>s) = P(X<s)}\).
Moja intuicja podpowiada mi, że powinnam policzyć granice lewostronne i prawostronne w punkcie \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ t}\) uwzględniając powyższe własności. Czy mój sposób rozumowania jest poprawny? Jak policzyć te granice (szczególnie pierwszy przypadek)? Czy w tym drugim \(\displaystyle{ s=0}\)?
Liczenie prawdopodobieństwa na podstawie dystrybuanty
Liczenie prawdopodobieństwa na podstawie dystrybuanty
Ostatnio zmieniony 28 sie 2012, o 00:39 przez jellyelli, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Liczenie prawdopodobieństwa na podstawie dystrybuanty
W pierwszej linijce chyba \(\displaystyle{ x<0}\).jellyelli pisze:Mam dystrybuantę
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0 \Leftrightarrow x>0 \\ 1-\exp(-2x) \Leftrightarrow x \ge 0 \end{cases}}\)
Tu by się przydał przecinek. Z ledwością się domyśliłem że tam nie ma mnożenia.jellyelli pisze: \(\displaystyle{ P(X>t)=2P(X<t)}\) \(\displaystyle{ P(X>s) = P(X<s)}\).
Nie mam zastrzeżeń.jellyelli pisze: Moja intuicja podpowiada mi, że powinnam policzyć granice lewostronne i prawostronne w punkcie \(\displaystyle{ s}\) i \(\displaystyle{ t}\) uwzględniając powyższe własności. Czy mój sposób rozumowania jest poprawny?
W tym przykładzie dystrybuanta jest funkcją ciągłą.jellyelli pisze: Jak policzyć te granice (szczególnie pierwszy przypadek)?
Nie, bo nieprawda że \(\displaystyle{ 1=0}\).jellyelli pisze: Czy w tym drugim \(\displaystyle{ s=0}\)?
Liczenie prawdopodobieństwa na podstawie dystrybuanty
Poprawiłam pierwszy post.
Chyba wiem, jak to zrobić.
\(\displaystyle{ P(X>t) = 2P(X<t) \\ 1-P(X \le t) = 2P(X<t) \\ 1 - F(t)=2F(t) \\ t=- \frac{1}{2} \cdot \ln (\frac{2}{3}) \\ \\ s= - \frac{1}{2} \cdot \ln (\frac{1}{2}) \\ \\}\)
Czy to jest dobrze? Nie za bardzo rozumiem, która dystrybuanta jest liczona z prawej strony, a która nie...
Chyba wiem, jak to zrobić.
\(\displaystyle{ P(X>t) = 2P(X<t) \\ 1-P(X \le t) = 2P(X<t) \\ 1 - F(t)=2F(t) \\ t=- \frac{1}{2} \cdot \ln (\frac{2}{3}) \\ \\ s= - \frac{1}{2} \cdot \ln (\frac{1}{2}) \\ \\}\)
Czy to jest dobrze? Nie za bardzo rozumiem, która dystrybuanta jest liczona z prawej strony, a która nie...