Prawdopodobieństwo wylosowania 2 czerwonych kart

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nikt_19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2012, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 czerwonych kart

Post autor: nikt_19 »

Mam takie oto zadanie:
Z talii 52 kart wylosowano kolejno 13 kart, za każdym razem zwracając kartę do talii. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dwie z wylosowanych kart będą czerwone?

I mam taka oto odpowiedź:
\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \frac{ 26^{13} }{ 52^{13}}}\)
Nie wiem skąd się wzięła ta wariacja \(\displaystyle{ 26^{13}}\) ?
Bardzo proszę o jakąś wskazówkę.
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 czerwonych kart

Post autor: wujomaro »

Talia na 52 karty. Po 13 w każdym kolorze: karo, kier, pik i trefl. Zauważ, że czerwone są i karo i kier.
Pozdrawiam!
nikt_19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2012, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 czerwonych kart

Post autor: nikt_19 »

Ale tylko dwie mają być czerwone a nie wszystkie 13.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 czerwonych kart

Post autor: Premislav »

Wybierasz \(\displaystyle{ 2}\) z \(\displaystyle{ 13}\) losowań, w których mają się trafić czerwone karty, w pierwszym z nich jest \(\displaystyle{ 26}\) pozytywnych możliwości (\(\displaystyle{ 26}\) czerwonych kart), w drugim tak samo. Czyli masz już\(\displaystyle{ {13 \choose 2} \cdot 26 ^{2}}\), ale pozostają jeszcze karty czarne, w pozostałych losowaniach jest \(\displaystyle{ 26 ^{11}}\) możliwości (bo na każde z 11 pozostałych losowań przypada...). \(\displaystyle{ 26 ^{2} \cdot 26 ^{11}=}\)...
nikt_19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 sie 2012, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 czerwonych kart

Post autor: nikt_19 »

I teraz wszystko jasne. Dziękuję bardzo.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Prawdopodobieństwo wylosowania 2 czerwonych kart

Post autor: norwimaj »

Ale to jest rozwiązanie trochę innego zadania niż podane. To jest "w dwóch losowaniach wylosowano czerwone karty" a nie "dwie z wylosowanych kart były czerwone".

-- 25 sie 2012, o 23:07 --

Chociaż w zadaniu mogło chodzić właśnie o tę łatwiejszą wersję, bo jest nieszczęsne sformułowanie "wylosowano kolejno 13 kart, za każdym razem zwracając kartę do talii", co może świadczyć że osoba układająca treść zadania sama nie wiedziała o czym pisze.
ODPOWIEDZ