Chciałabym się upewnić, że moje rozwiązanie i tok rozumowania są poprawne.
Treść zadania
Są dwie kostki symetryczne i jedna obciążona, na której szóstka wypada z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{1}{11}}\), a pozostałe wyniki mają równe szanse. Wybrano losowo kostkę i wykonano nią dwa rzuty. Nie uzyskano szóstki. Obliczyć prawdopodobieństwo, że kostka jest obciążona.
Moje rozwiązanie
\(\displaystyle{ P \left( C \right) = \frac{1}{3} \cdot \left( \frac{10}{11} \right) ^2+ \frac{2}{3} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^2 \approx 0,74}\)
\(\displaystyle{ P \left( A \right) = \frac{ \frac{1}{3} \cdot \left( \frac{10}{11} \right) ^2}{0,74}}\)
Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Dwie kostki symetryczne i jedna obciążona
Dwie kostki symetryczne i jedna obciążona
Ostatnio zmieniony 24 sie 2012, o 07:29 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Skalowanie nawiasów.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot. Skalowanie nawiasów.