Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Katowic ;)
- Podziękował: 8 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
1. Rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A. iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 10.
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 18}\)
\(\displaystyle{ A = \left( 1*2*5 \right), \left( 5*2*1 \right), \left( 2*5*1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \left| A \right| = 3}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{3}{18} = \frac{1}{6}}\)
Czy rozwiązanie jest prawidłowe?
Czy może czasem:
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 6^{3} = 216}\)
..dalej nie mam pojęcia
A. iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 10.
\(\displaystyle{ \Omega = \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left\{ 1, 2, 3, 4, 5, 6 \right\}}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 18}\)
\(\displaystyle{ A = \left( 1*2*5 \right), \left( 5*2*1 \right), \left( 2*5*1 \right)}\)
\(\displaystyle{ \left| A \right| = 3}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = \frac{3}{18} = \frac{1}{6}}\)
Czy rozwiązanie jest prawidłowe?
Czy może czasem:
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 6^{3} = 216}\)
..dalej nie mam pojęcia
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Wszystkich zdarzeń mamy \(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 6=216}\)
Teraz znajdź wszystkie zdarzenia sprzyjające, czyli iloczyn wyrzuconych oczek jest równy \(\displaystyle{ 10}\).
Pozdrawiam!
Teraz znajdź wszystkie zdarzenia sprzyjające, czyli iloczyn wyrzuconych oczek jest równy \(\displaystyle{ 10}\).
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Katowic ;)
- Podziękował: 8 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Na pewno \(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 216}\)? Pytam, bo koleżanka, która robiła to zadanie z korepetytorem tak właśnie to rozwiązała, jak ja napisałem na samym początku: \(\displaystyle{ \left| \Omega \right| = 18}\) itd.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Korzystamy tu z zasady mnożenia. W pierwszym przypadku(rzut pierwszą kostką) mamy \(\displaystyle{ 6}\) możliwości, w drugim(rzut drugą kostką) mamy też \(\displaystyle{ 6}\) i w trzecim tak samo, to liczba wszystkich możliwości to: \(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 6=216}\)
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Katowic ;)
- Podziękował: 8 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Dzięki za zainteresowanie
Kostki są różnokolorowe - nie ma to znaczenia?
Na zdarzenia sprzyjające nie ma jakiegoś prostszego sposobu, niż wypisywanie wszystkiego po kolei? Bo by zdążyć, musiałbym chyba pisać dwoma rękami naraz.
Kostki są różnokolorowe - nie ma to znaczenia?
Na zdarzenia sprzyjające nie ma jakiegoś prostszego sposobu, niż wypisywanie wszystkiego po kolei? Bo by zdążyć, musiałbym chyba pisać dwoma rękami naraz.
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Hunter pisze:1. Rzucamy trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
A. iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 10.
W treści przy ,,Iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 10" nie ma nic o kolorach kostek. Jeśli jest to jeden z podpunktów zadania, to może w kolejnych informacja o różnych kolorach będzie potrzebna.Hunter pisze:Kostki są różnokolorowe - nie ma to znaczenia?
Musisz znaleźć wszystkie możliwe \(\displaystyle{ 3}\) liczby, które mnożone przez siebie dają 10. I pamiętaj, że te liczby muszą należeć do zbioru liczb naturalnych.Hunter pisze:Na zdarzenia sprzyjające nie ma jakiegoś prostszego sposobu, niż wypisywanie wszystkiego po kolei? Bo by zdążyć, musiałbym chyba pisać dwoma rękami naraz.
Więc przez jakie liczby dzieli się liczba \(\displaystyle{ 10}\)?
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Katowic ;)
- Podziękował: 8 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
W treści zadania jest mowa o kolorowych kostkach, a treść z iloczynem jest podpunktem zadania. Więc jak będzie z tą \(\displaystyle{ \left| \Omega \right|}\)?
Te trzy liczby to: \(\displaystyle{ 1, 2, 5}\)Więc przez jakie liczby dzieli się liczba \(\displaystyle{ 10}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Nie ma to znaczenia, ale czasem taką informację się umieszcza w treści (zwłaszcza na poziomie podstawowym), żeby nikt nie miał wątpliwości że kostki należy traktować jako rozróżnialne.Hunter pisze: Kostki są różnokolorowe - nie ma to znaczenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Katowic ;)
- Podziękował: 8 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Jako rozróżnialne? Czyli przy rozróżnialnych mam stosować metodę mnożenia czy nie?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Katowic ;)
- Podziękował: 8 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Przepraszam za zamieszanie i zadawanie dużo pytań, ale chcę się upewnić na 100%
Czyli jeśli rzucamy kostką więcej niż raz lub gdy rzucamy kilkoma kostkami naraz to ZAWSZE stosujemy metodę mnożenia?
Czyli jeśli rzucamy kostką więcej niż raz lub gdy rzucamy kilkoma kostkami naraz to ZAWSZE stosujemy metodę mnożenia?
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 15:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Katowic ;)
- Podziękował: 8 razy
Rzut trzema różnokolorowymi kostkami sześciennymi
Dzięki. To teraz, jeśli znam liczby, które po przemnożeniu dają 10, to trzeba wypisywać wszystkie możliwości ręcznie, czy może wystarczy: \(\displaystyle{ 3 ^{3}}\)?