Nierówność z wartością oczekiwaną

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Arst
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 767
Rejestracja: 10 mar 2008, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: University of Warwick
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 50 razy

Nierówność z wartością oczekiwaną

Post autor: Arst »

Jeśli \(\displaystyle{ \EE X \ge 0, \ 0<\EE X^2<\infty, \ \lambda \in [0,1]}\), to
\(\displaystyle{ \PP (X> \lambda \EE X) \ge (1-\lambda)^2 \frac{(\EE X)^2}{\EE X^2}}\)
Może ktoś podrzuci jakąś wskazówkę?

Dzięki i pozdrawiam,
A.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Nierówność z wartością oczekiwaną

Post autor: Wasilewski »

Rozbij średnią na dwie części
\(\displaystyle{ \mathbb{E} X = \mathbb{E} X \mathbbm{1}_{X \leqslant \lambda \mathbb{E} X} + \mathbb{E} X \mathbbm{1}_{X > \lambda \mathbb{E} X}}\)
i pierwszy składnik oszacuj brutalnie, a drugi ze Schwarza.
ODPOWIEDZ