W urnie znajduje sie \(\displaystyle{ 6}\) kul czarnych i \(\displaystyle{ 4}\) białe. Wyciagamy losowo dwa razy po jednej kuli
a) ze zwrotem kuli do urny po pierwszym wyjeciu,
b) bez zwrotu.
Obliczyc prawdopodobienstwo, ze druga wylosowana kula bedzie biała, jesli wiadomo, ze
pierwsza wylosowana była biała.
Zadanie jest łątwe. Podpunkt a wyszedł bez problemu
\(\displaystyle{ \Omega = 20\\ \\
\overline{\overline{A}}= 8\\ \\
P(A)=\frac{2}{5}}\)
Mam problem z podpktem b, ponieważ wychodzi mi \(\displaystyle{ P(B)= \frac{12}{90}}\) . a w odp jest \(\displaystyle{ \frac{1}{3}}\).
p warunkowe
p warunkowe
Ostatnio zmieniony 7 sie 2012, o 13:33 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zaczniemy w końcu stosować się do Regulaminu ?
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Zaczniemy w końcu stosować się do Regulaminu ?
p warunkowe
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = C^{1}_{10} \cdot C^{1}_{9} \\
\overline{\overline{B}}= C^{1}_{4} \cdot C^{1}_{3}}\)
(\(\displaystyle{ C}\)-kombinacja)
\(\displaystyle{ \red\LaTeX}\)
\overline{\overline{B}}= C^{1}_{4} \cdot C^{1}_{3}}\)
(\(\displaystyle{ C}\)-kombinacja)
\(\displaystyle{ \red\LaTeX}\)
Ostatnio zmieniony 7 sie 2012, o 13:41 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: To był Twój ostatni nieczytelny post, który poprawiłem bez konsekwencji. Kolejny ląduje w Koszu, a Ty otrzymujesz ostrzeżenie.
Powód: To był Twój ostatni nieczytelny post, który poprawiłem bez konsekwencji. Kolejny ląduje w Koszu, a Ty otrzymujesz ostrzeżenie.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
p warunkowe
Po pierwsze zapis!
latex.htm
Po drugie po co tak? Jeżeli za pierwszym razem wylosowano białą, to ile zostało białych, ile zostało wszystkich kul?
latex.htm
Po drugie po co tak? Jeżeli za pierwszym razem wylosowano białą, to ile zostało białych, ile zostało wszystkich kul?
p warunkowe
Racja, już rozumiem !. dziekuję bardzo i przepraszam za zapis ale chciałąm to zrobić szybko