p całkowite
p całkowite
Firma poszukujaca złóz ropy naftowej zamówiła test sejsmiczny w celu ustalenia, czy jest
prawdopodobne, ze w pewnym rejonie wiercen znajduja sie złoza. Znana jest wiarygodnosc
testu: jezeli w miejscu wiercenia ropa wystepuje, test wskazuje to w 85% przypadków,
jezeli ropy nie ma, test omyłkowo wykazuje jej wystepowanie w 10% przypadków. Firma
poszukujaca złóz jest przekonana, ze prawdopodobienstwo wystapienia ropy w badanym
terenie wynosi 0,4. Jezeli test wykazał wystepowanie ropy, jakie jest prawdopodobienstwo,
ze w badanym terenie ropa rzeczywiscie wystepuje?
prawdopodobne, ze w pewnym rejonie wiercen znajduja sie złoza. Znana jest wiarygodnosc
testu: jezeli w miejscu wiercenia ropa wystepuje, test wskazuje to w 85% przypadków,
jezeli ropy nie ma, test omyłkowo wykazuje jej wystepowanie w 10% przypadków. Firma
poszukujaca złóz jest przekonana, ze prawdopodobienstwo wystapienia ropy w badanym
terenie wynosi 0,4. Jezeli test wykazał wystepowanie ropy, jakie jest prawdopodobienstwo,
ze w badanym terenie ropa rzeczywiscie wystepuje?
p całkowite
nie wiem czemu... jakoś nie widzę jak podstawić dane do wzru, gubię się w pewnym momencie
p całkowite
\(\displaystyle{ 0 \cdot 85 \cdot 0 \cdot 4+0 \cdot 15 \cdot 0 \cdot 6=}\)
Ostatnio zmieniony 7 sie 2012, o 14:37 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
p całkowite
Problemem jest wykonanie tych obliczeń czy opisanie, co liczysz?Betuta pisze:\(\displaystyle{ 0 \cdot 85 \cdot 0 \cdot 4+0 \cdot 15 \cdot 0 \cdot 6=}\)
\(\displaystyle{ B}\) - test wykazał występowanie ropy,
\(\displaystyle{ A}\) - w badanym terenie ropa rzeczywiście występuje.
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A|B)=?}\)