dwa kolejne rzuty kostką!!

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
ksavi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 13 sty 2006, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

dwa kolejne rzuty kostką!!

Post autor: ksavi »

Co powiecie o tym zadańku:

Prawdopodobieństwo, że w dwóch kolejnych rzutach jedną kostką do gry wypadnie ta sama liczba oczek wynosi:
 1/2
 1/6
 1/12
 żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa


Ja bym wybrał albo 1/6 (1*1/6) albo " żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa" (1/6*1/6=1/36)

a jak Wy myślicie ?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

dwa kolejne rzuty kostką!!

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 6\cdot \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6}=\frac{1}{6}}\)
ksavi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 13 sty 2006, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

dwa kolejne rzuty kostką!!

Post autor: ksavi »

a możesz mi wytłumaczyć dlaczego 6 * 1/6 * 1/6 ???????
z góry dzięki !!

PS: czyż nie oto chodzi??

za pierwszym razem jest obojętne co wyrzuce (1), za drugim musi wypaść konkrenta liczba oczek (1/6) -> 1x1/6
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

dwa kolejne rzuty kostką!!

Post autor: wb »

By otrzymać dwie jedynki:\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6}}\)
dwie dwójki:\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6}}\)

...
dwie szóstki:\(\displaystyle{ \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6}}\).

Zatem \(\displaystyle{ 6\cdot \frac{1}{6}\cdot \frac{1}{6}}\)
ODPOWIEDZ