Witam serdecznie wszystkich uzytkownikow! Znalazlem wasze forum z mysla zasiegniecia pomocy do zadania ktore potrzebuje na prace semestralna a czas mnie nagli i chyba bede zmuszony liczyc na wasza pomoc za co z gory oczywiscie bardzo mocno dziekuje!
Podaje zadanie gdyz nie jestem zbyt mocno obeznany z ta dziedzina matematyki!
W urnie jest 7 kul czarnych i 3 biale, losowo wyciagamy jednoczesnie 3 kule, jakie jest prawdopodobienstwo, ze wsrod wylosowanych kul:
a) bedzie dokladnie 1 biala kula
b) bedzie co najmniej 1 biala kula
Bardzo prosze o jakies przyzwoite rozwiazanie albo chociaz naprowadzenie mnie jak to sie robi ale z tego tytuly ze ja w ogole tego nie rozumiem to chyba poprosze was, kompetentnych osob o pomoc do rozwiazania, dziekuje za kazda pomoc! POZDRAWIAM!
W urnie jest 7 kul cz. i 3 b.
W urnie jest 7 kul cz. i 3 b.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2007, o 09:58 przez tc86, łącznie zmieniany 1 raz.
- dem
- Użytkownik
- Posty: 596
- Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 17 razy
W urnie jest 7 kul cz. i 3 b.
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{\Omega}}=C^3_{10}}\)
A-będzie dokładnie jedna kula.
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{\ A}}= C^1_3 C^2_7}\)
B- co najmniej jedna biała.
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{\ B}}=C^1_3 C^2_7+C^2_3 C^1_7+C^3_3}\)
A-będzie dokładnie jedna kula.
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{\ A}}= C^1_3 C^2_7}\)
B- co najmniej jedna biała.
\(\displaystyle{ \large\overline{\overline{\ B}}=C^1_3 C^2_7+C^2_3 C^1_7+C^3_3}\)
W urnie jest 7 kul cz. i 3 b.
Serdecznie dziekuje za szybka reakcje na moj post ale mam jeszcze jedna ogromna prosbe, czy dalo by sie to jakos rozwinac w formie dluzszej odpowiedzi? potrzebuje to na prace semestralna i wolalbym zeby te rozwiazanie zawieralo sie na okolo pol strony kartki, jezeli da sie te zadanie rozwiazac na tzw. drzewkach to bardzo prosze o takie rozwiazanie chyba ze sie nie da to nic i tak dzieki wielkie za pomoc wszystkim! jezeli to mozliwe prosze Ciebie "dem" lub kogos kto jeszcze tutaj zaglada o delikatnie dluzsza forme rozwiazania abym mogl miec przyzwoite zadanie DZIEKUJE!!!!!!!!!!!!