r. normalny, gęstość z argumentem dystrybuanty odwrotnej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
gajun5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lip 2012, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3city

r. normalny, gęstość z argumentem dystrybuanty odwrotnej

Post autor: gajun5 »

witam mam problem z pewnym zadaniem, chodzi o to że mam do policzenia coś takiego :
\(\displaystyle{ \phi (\Phi^{-1} (\alpha))}\)

gdzie
\(\displaystyle{ \phi}\) gęstość
\(\displaystyle{ \Phi^{-1}}\) dystrybuanta odwrotna
\(\displaystyle{ \alpha}\) to pewna wartość, u mnie 0.95
natomiast gęstość i dystrybuantę odwrotną liczy się dla rozkładu

\(\displaystyle{ \sim \mathcal{N}( 1.92436e-005, 0.000460413)}\)

czy może ktoś podrzucić jakiś pomysł ??
Ostatnio zmieniony 18 lip 2012, o 23:04 przez gajun5, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

r. normalny, gęstość z argumentem dystrybuanty odwrotnej

Post autor: miodzio1988 »

A problem jest gdzie? Jak nie z tablic to w programie to policz
gajun5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lip 2012, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3city

r. normalny, gęstość z argumentem dystrybuanty odwrotnej

Post autor: gajun5 »

miodzio, ale jak dokładnie to zrobić ??
miodzio1988

r. normalny, gęstość z argumentem dystrybuanty odwrotnej

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \Phi^{-1} (\alpha)}\)

Najpierw to policz. Później to co masz napisane.

W ogóle co to jest dystrybunta odwrotna sobie odpowiedz , żeby to szybciej zrobić
gajun5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 18 lip 2012, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3city

r. normalny, gęstość z argumentem dystrybuanty odwrotnej

Post autor: gajun5 »

ale w jaki sposób pisemnie to policzyć \(\displaystyle{ (\Phi^{-1} (\alpha))}\) ??
miodzio1988

r. normalny, gęstość z argumentem dystrybuanty odwrotnej

Post autor: miodzio1988 »

Napisz z definicji co to jest
ODPOWIEDZ