Niesymetryczna kostka
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 1 raz
Niesymetryczna kostka
Dana jest szescienna kostka do gry ale nie jest symetryczna i prawdopodobienstwo wypadniecia szostki jest 1/7. rzucamy kostka n razy. Jakie musi byc n, aby prawdopodobienstwo uzyskania dokladnie dwoch szostek w n rzutach bylo wieksze niz 1/4 ??
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
Niesymetryczna kostka
Mi wyszło ze schematu Bernoulliego coś w stylu:
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{98}\cdot (\frac{6}{7})^{n-2}>\frac{1}{4}}\)
(chociaż poprawności nie gwarantuję, bo prawdopodobieństwa i rzeczy związanych nie znoszę), sądzę jednak, że chyba 'normalnymi' metodami nie da sie obliczyć dokładnych wartości n.
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{98}\cdot (\frac{6}{7})^{n-2}>\frac{1}{4}}\)
(chociaż poprawności nie gwarantuję, bo prawdopodobieństwa i rzeczy związanych nie znoszę), sądzę jednak, że chyba 'normalnymi' metodami nie da sie obliczyć dokładnych wartości n.
-
- Użytkownik
- Posty: 384
- Rejestracja: 12 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 77 razy
- Pomógł: 1 raz
Niesymetryczna kostka
klasycznie ejst tak \(\displaystyle{ {n! \over 2!\cdot (n-2)!}\cdot ({1\over 7})^2\cdot ({6\over 7})^{n-2} > {1 \over 4}}\) ale to jest to samo