Mediana, rozkład geometryczny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Mediana, rozkład geometryczny

Post autor: wiskitki »

Oblicz medianę w rozkładzie geometrycznym dla \(\displaystyle{ p=\frac{1}{3}}\).
Wiem, że musi zachodzić \(\displaystyle{ P(X<M)=\frac{1}{2}}\), tylko nie wiem, jak obliczyć \(\displaystyle{ P(X<M)}\). Na pewno \(\displaystyle{ P(X=M)=\frac{1}{3}\left( \frac{2}{3} \right) ^{M-1}}\), tylko jak to sprytnie przerobić na dystrybuantę? Chyba że nie widzę tu czegoś oczywistego
miodzio1988

Mediana, rozkład geometryczny

Post autor: miodzio1988 »



wzór na dystrybuantę masz
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Mediana, rozkład geometryczny

Post autor: wiskitki »

No gotowy wzór to ja też mam, ale na egzaminie pewnie będą chcieli, żebym im to wyprowadził
miodzio1988

Mediana, rozkład geometryczny

Post autor: miodzio1988 »

No to jaki jest problem, żeby wyprowadzić?
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Mediana, rozkład geometryczny

Post autor: wiskitki »

No właśnie nie wiem jak go wyprowadzić Jak to był rozkład ciągły, to się liczyło \(\displaystyle{ P(X<M)=\int_{-\infty}^M f(x)dx}\), a idąc tym tropem dla geometrycznego byłoby to \(\displaystyle{ P(X<M)=\sum_{-\infty}^{M} \frac{1}{3}\left( \frac{2}{3} \right)^{k-1}}\)? Chyba nie, bo nawet Maxima nie chce mi policzyć takiego czegoś
miodzio1988

Mediana, rozkład geometryczny

Post autor: miodzio1988 »

Zerknij na nośnik tego rozkładu
ODPOWIEDZ