Twierdzenie graniczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Forte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 9 razy

Twierdzenie graniczne

Post autor: Forte »

Jeżeli dobrze rozumiem, to z z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1}\) ilość sukcesów w doświadczeniu bernuliego wyniesie \(\displaystyle{ n\cdot p}\)

Mówiąc inaczej dla \(\displaystyle{ n\to+\infty}\)
i dowolnie małego \(\displaystyle{ \epsilon}\)
\(\displaystyle{ P\left(\left| \frac{X-np}{\sqrt{npq}}\right|<\epsilon \right)=1}\)

dobrze rozumiem twierdzenie Moivera - Laplace? taki jest sens?
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Twierdzenie graniczne

Post autor: pyzol »

Tak wygląda, że pomieszałeś to z prawem wielkich liczb. Prawo wielkich liczb mówi, że jak będziesz sobie np. rzucał monetą (orzeł 1 reszka 0) i liczył średnią to wynik będzie się zbliżał do wartości oczekiwanej, natomiast tw. Moivre'a-Laplace'a mówi że jak odpowiednio "przerobisz" te wyniki to otrzymasz zmienną losową zbliżoną do zmienej losowej o rozkładzie normalnym. Tak brzydko nie po matemtycznemu.
Forte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 9 razy

Twierdzenie graniczne

Post autor: Forte »

rozumiem, ale mam jeszcze jedno pytanie, czy gdy równość
\(\displaystyle{ P\left( \left| \frac{X-0,36}{\sqrt{n\cdot 0,36\cdot 0,64}}\right|<0,12 \right)}\) zachodzi dla pewnego \(\displaystyle{ n_0}\), to czy automatycznie jest spełniona dla każdego\(\displaystyle{ n>n_0}\)

czyli jeżeli wychodz dla np \(\displaystyle{ n=43,167}\) do odpowiedz będzie \(\displaystyle{ n>43}\) albo \(\displaystyle{ n\geq 44}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Twierdzenie graniczne

Post autor: pyzol »

Chyba zgubiłeś n w liczniku. A jakie masz konkretnie zadanie. Twierdzenia graniczne wykorzystuje się aby uniknąć karkołomnych rachunków.
ODPOWIEDZ