O pewnmej kuracji ...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Forte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 9 razy

O pewnmej kuracji ...

Post autor: Forte »

Treść całego zadania:
Pewna kuracja przynosi pozytywny efekt u \(\displaystyle{ 85\%}\) pacjentów. Jakie są szanse, że wśród grupy \(\displaystyle{ 55}\) osób pozytywny efekt uzyska się:
a) u \(\displaystyle{ 45}\) osób,
b) nie mniej niż, u \(\displaystyle{ 50}\) osób,
c) od \(\displaystyle{ 40}\) (włącznie) do \(\displaystyle{ 52}\) osób (włącznie),
d) U trzech osób kurację zastosowano podwójnie (niezależnie), jakie są szanse że w każdym przypadku uzyskano efekt pozytywny

z a,b,c problemów nie ma są dość oczywiste, ale nie bardzo rozumiem polecenie ostanie:
Czy nie powinno być tak sformułowane:
U trzech osób kurację zastosowano podwójnie (niezależnie), jakie są szanse że u każdego z trzech pacjentów uzyskano efekt pozytywny

i wtedy rozwiązanie zaproponowałbym następujące:
\(\displaystyle{ p_1}\)- prawdopodobieństwo skuteczność dwukrotnej kuracji
(z drzewa)
\(\displaystyle{ p_1=1-\left( 0,15\right) ^2}\)
i teraz schematem bernuliego
\(\displaystyle{ p= {3 \choose 3} p_1^3}\)
albo

U trzech osób kurację zastosowano podwójnie (niezależnie), jakie są szanse że w każdym przypadku próby kuracjiuzyskano efekt pozytywny

i wtedy sukces jednej próby \(\displaystyle{ p_1=0,85}\)
\(\displaystyle{ p= {6 \choose 6} p_1^3}\)

dla mnie polecenie jest sformułowane mało precyzyjnie, a może chodzi o jeszcze co innego
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

O pewnmej kuracji ...

Post autor: justynian »

jeśli pytasz tylko o to który z wariantów wydaje się być rozwiązaniem d) to mnie wydaje się że pierwszy.
ODPOWIEDZ