Witam,
Mam problem z zadaniem o treści:
Myśliwy strzela do biednego zwierzęcia w lesie. Jest dość kiepskim strzelcem, więc trafia w cel przeciętnie na 10%. Ile razy musi strzelać w kierunku głuchego zająca, żeby zapewnić sobie prawdopodobieństwo sukcesu nie mniejsze niż 1/3?
10% - \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) czyli niecelnych \(\displaystyle{ \frac{9}{10}}\)
Mój tok rozumienia, to taki że musi mieć >30% czyli strzelić musi 4 razy aby miał takie prawdopodobieństwo.
Jeżeli wynik się zgadza, to prosiłbym o pomoc z zapisem obliczeń, aby to było zaliczone np. na spr. , chyba że jest źle to prosiłbym o jakieś nakierowanie na rozwiązanie tego zadania.
Pozdrawiam
Kiepski Myśliwy na polowaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Kiepski Myśliwy na polowaniu
Wynik się zgadza.
Prawdopodobieństwo samych porażek ma być \(\displaystyle{ <\frac23}\), czyli
\(\displaystyle{ \left(\frac9{10}\right)^n<\frac23}\).
Ciąg po lewej stronie jest malejący, więc w celu rozwiązania nierówności można podstawiać kolejne wartości \(\displaystyle{ n}\), aż wynik będzie \(\displaystyle{ <\frac23}\). Rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ n\ge4}\).
Prawdopodobieństwo samych porażek ma być \(\displaystyle{ <\frac23}\), czyli
\(\displaystyle{ \left(\frac9{10}\right)^n<\frac23}\).
Ciąg po lewej stronie jest malejący, więc w celu rozwiązania nierówności można podstawiać kolejne wartości \(\displaystyle{ n}\), aż wynik będzie \(\displaystyle{ <\frac23}\). Rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ n\ge4}\).
Kiepski Myśliwy na polowaniu
Czy do tego rozwiązania powyżej jest wykorzystany sposób bernouliego, bo mi jakoś nie pasuje zbytnio, wzór wymaga więcej danych?
Znajomemu wyszło że potrzebuje 6 strzałów aby ustrzelić zwierzynę..
Teraz już w ogóle nie jestem pewny wyniku ;P
Znajomemu wyszło że potrzebuje 6 strzałów aby ustrzelić zwierzynę..
Teraz już w ogóle nie jestem pewny wyniku ;P