Znaleźć warunkową wartość oczekiwaną.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Znaleźć warunkową wartość oczekiwaną.

Post autor: tometomek91 »

Niech \(\displaystyle{ \Omega=[0,1]^2}\), \(\displaystyle{ P}\) miara Lebesgue'a na \(\displaystyle{ [0,1]^2}\). Znaleźć \(\displaystyle{ E(f| \mathcal{F})}\), gdzie \(\displaystyle{ f(x,y)=x^2y}\) i \(\displaystyle{ y}\) jest \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciałem generowanym przez \(\displaystyle{ y}\).
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Znaleźć warunkową wartość oczekiwaną.

Post autor: norwimaj »

\(\displaystyle{ E(x^2y|y)=\int_0^1 x^2y\mathrm{d}x}\)
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Znaleźć warunkową wartość oczekiwaną.

Post autor: tometomek91 »

Dzięki, a czy mógłbyś jeszcze opisać sigma-ciało generowane przez \(\displaystyle{ y}\)?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Znaleźć warunkową wartość oczekiwaną.

Post autor: norwimaj »

Takie \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciało składa się ze zbiorów \(\displaystyle{ [0,1]\times B}\), dla \(\displaystyle{ B}\) - zbiorów borelowskich.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Znaleźć warunkową wartość oczekiwaną.

Post autor: tometomek91 »

Ok, to chyba ogarniam, dzięki
ODPOWIEDZ