Prawdopodobieństwo na zakup
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 maja 2012, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Cześć, jak rozwiązać takie zadanie?
Zadanie.10 W sklepie prowadzącym sprzedaż AGD wśród stu lodówek trzy są wadliwe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że klient kupując dwie lodówki kupi jedną wadliwą?
Na pewno wystarczy podstawić pod wzór jednak nie wiem jaki.
Zadanie.10 W sklepie prowadzącym sprzedaż AGD wśród stu lodówek trzy są wadliwe. Jakie jest prawdopodobieństwo, że klient kupując dwie lodówki kupi jedną wadliwą?
Na pewno wystarczy podstawić pod wzór jednak nie wiem jaki.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Klient, który kupuje dwie lodówki, musi wybrać jedną spośród \(\displaystyle{ 3}\) wadliwych i jedną spośród \(\displaystyle{ 97}\) dobrych, zatem możliwości jest \(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {97 \choose 1}}\).
A wszystkich możliwości wyboru dwóch lodówek ze stu jest \(\displaystyle{ {100 \choose 2}}\).
A wszystkich możliwości wyboru dwóch lodówek ze stu jest \(\displaystyle{ {100 \choose 2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 maja 2012, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Aha ok, bardzo dziękuje za pomoc.
Czyli mogło by być również \(\displaystyle{ \frac{97}{100} \cdot \frac{3}{99}}\) ?
A ten zapis \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) który napisałaś to co to są za działania? "Przespałem" wykład i teraz słabo ogarniam.
Czyli mogło by być również \(\displaystyle{ \frac{97}{100} \cdot \frac{3}{99}}\) ?
A ten zapis \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) który napisałaś to co to są za działania? "Przespałem" wykład i teraz słabo ogarniam.
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, o 11:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Nie, jak do tego doszedłeś?Czyli mogło by być również \(\displaystyle{ \frac{97}{100} * \frac{3}{99}}\) ?
\(\displaystyle{ {n \choose k}}\) to po prostu kombinacja \(\displaystyle{ k}\) - elementowa ze zbioru \(\displaystyle{ n}\) - elementowego, czyli \(\displaystyle{ \frac{n!}{k!(n-k)!}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 maja 2012, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Próbowałem zrobić najprościej, czyli kupuje jedną lodówkę z 97 dobrych i jedną wadliwą z 3 wadliwych, a jeśli losowałem już jedną to z drugiego przedziału zostaje 99?Nie, jak do tego doszedłeś?
Ale jeśli źle czyli zapis będzie taki:
\(\displaystyle{ \frac{ {3 \choose 1} \cdot {97 \choose 1} }{ {100 \choose 2} }}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, o 11:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 maja 2012, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
A czy ktoś czy na kalkulatorach casio można od razu liczyć dwumiany newtona?
Pewnie nie jedna osoba z forum ma lub miała taki kalkulator.
Bo jak chcę liczyć normalnie z silni to gdy są duże liczby np. \(\displaystyle{ 96!}\)
to już kalkulator error pokazuje. A jeśli chodzi o model jaki mam to coś takiego:
... 50194.html
Pewnie nie jedna osoba z forum ma lub miała taki kalkulator.
Bo jak chcę liczyć normalnie z silni to gdy są duże liczby np. \(\displaystyle{ 96!}\)
to już kalkulator error pokazuje. A jeśli chodzi o model jaki mam to coś takiego:
... 50194.html
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Ja mam chyba taki sam, ale w tej chwili znajduje się 123 km ode mnie, więc nie sprawdzę
A jak pokazuje error, to policz to w Wolframie albo zostaw po prostu w takiej postaci, chyba nikt się nie będzie czepiał.
A jak pokazuje error, to policz to w Wolframie albo zostaw po prostu w takiej postaci, chyba nikt się nie będzie czepiał.
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 19 maja 2012, o 13:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Jednak poskracałem silnie i ładnie wyszło
A jeśli chodzi o ten mój pierwszy wzór który próbowałem to przy jakiej sytuacji mógłbym go zastosować?
\(\displaystyle{ \frac{97}{100} \cdot \frac{3}{99}}\)
A jeśli chodzi o ten mój pierwszy wzór który próbowałem to przy jakiej sytuacji mógłbym go zastosować?
\(\displaystyle{ \frac{97}{100} \cdot \frac{3}{99}}\)
Ostatnio zmieniony 27 cze 2012, o 11:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Takie jak te, na pewno można, bo \(\displaystyle{ \binom{100}2=\frac{100\cdot99}2}\).superkwasek pisze:A czy ktoś czy na kalkulatorach casio można od razu liczyć dwumiany newtona?
To jest prawie dobrze. Poprawnie będzie \(\displaystyle{ \frac{97}{100}\cdot\frac{3}{99}+\frac{3}{100}\cdot\frac{97}{99}}\), bo możesz najpierw wybrać dobrą albo najpierw złą.superkwasek pisze: Czyli mogło by być również \(\displaystyle{ \frac{97}{100} * \frac{3}{99}}\) ?
Jeszcze innym sposobem mamy \(\displaystyle{ \frac{\binom21\cdot\binom{98}{96}}{\binom{100}{97}}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
To mi się z jakimś drzewkiem kojarzy, tak by wyszło jakby było coś w stylu "w sklepie jest 97 lodówek sprawnych i 3 wadliwe, losujemy 2 lodówki bez zwracania, oblicz prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosowano lodówkę wadliwą, jeżeli wiadomo, że pierwsza była sprawna".\(\displaystyle{ \frac{97}{100} * \frac{3}{99}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Lbubsazob, dobre skojarzenie. Cały napis \(\displaystyle{ \frac{97}{100}\cdot\frac{3}{99}}\) to prawdopodobieństwo, że pierwsza lodówka była sprawna a druga wadliwa. Drugi czynnik, to, prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosowano lodówkę wadliwą, jeżeli wiadomo, że pierwsza była sprawna.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Prawdopodobieństwo na zakup
Tak. shift+dzielenie daje nCr i to jest właśnie \(\displaystyle{ {n\choose r}}\).superkwasek pisze:A czy ktoś czy na kalkulatorach casio można od razu liczyć dwumiany newtona?
Pewnie nie jedna osoba z forum ma lub miała taki kalkulator.
Bo jak chcę liczyć normalnie z silni to gdy są duże liczby np. \(\displaystyle{ 96!}\)
to już kalkulator error pokazuje. A jeśli chodzi o model jaki mam to coś takiego:
... 50194.html
Chcąc mieć \(\displaystyle{ {n\choose r}}\) wpisujemy "n shift+dzielenie r".