gęstość i dystrybuanta zmiennej losowej Y mając gęstość X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wolti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 26 cze 2012, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

gęstość i dystrybuanta zmiennej losowej Y mając gęstość X

Post autor: wolti »

Czy potrafi ktoś mi podpowiedzieć jak zrobić zadadnie:

Zmienna losowa X ma rozkład ciągły o gęstości

f(x) = \(\displaystyle{ \begin{cases} - \frac{2}{9} x , x \in [-3;0] \\ 0 , poza \end{cases}}\)

Wyznaczyć gęstość oraz dystrybuantę zmiennej losowej Y = |X+1|
lukaszm89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 29 razy

gęstość i dystrybuanta zmiennej losowej Y mając gęstość X

Post autor: lukaszm89 »

\(\displaystyle{ P\left( \left| X+1\right|\leq t \right)=P\left( -t\leq X+1\leq t\right)= \int_{-t-1}^{t-1}f(x)dx}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

gęstość i dystrybuanta zmiennej losowej Y mając gęstość X

Post autor: norwimaj »

lukaszm89, ostatnia równość oczywiście tylko dla \(\displaystyle{ t\ge0}\). Dla \(\displaystyle{ t<0}\) wychodzi po prostu \(\displaystyle{ 0}\).
lukaszm89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 29 razy

gęstość i dystrybuanta zmiennej losowej Y mając gęstość X

Post autor: lukaszm89 »

Oczywiście, drobne niedopowiedzenie
ODPOWIEDZ