Witam!
Potrzebuję, rozwiązania następującego zadania:
Wyniki trzech kolejnych rzutów kostką traktujemy jako długości odcinków. Jakie jest prawdopodobieństwo, że z tak otrzymanych odcinków można zbudować:
a) trójkąt
b) trójkąt równoboczny
c) trójkąt równoramienny
d) trójkąt prostokątny.
Proszę o pokazanie rozwiązania i udowodnienie dlaczego w b) nie będzie to \(\displaystyle{ \frac{23}{72}}\)
Budowa trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Budowa trójkąta
Ostatnio zmieniony 22 cze 2012, o 11:03 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Budowa trójkąta
No to może najpierw sie zastanów, kiedy bedzie trójkąt?
suma 2 boków musi być wieksza od 3 , znajdź taką sytuacje,
O ile dobrze pamietam, powinenes mieć to w książce, mozesz zajrzeć.
suma 2 boków musi być wieksza od 3 , znajdź taką sytuacje,
O ile dobrze pamietam, powinenes mieć to w książce, mozesz zajrzeć.
-
- Użytkownik
- Posty: 186
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
Budowa trójkąta
Wiem, jak jest z budową trójkąta, ale kompletnie nie ogarniam prawdopodobieństwa, a od rozwiązania tego zadania zależy czy zdanm czy nie nie...
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Budowa trójkąta
Rób według schematu:kubajunior pisze:ale kompletnie nie ogarniam prawdopodobieństwa,
- \(\displaystyle{ \Omega=\ldots}\)
- Stwierdzić, że mamy do czynienia ze schematem klasycznym.
- \(\displaystyle{ |\Omega|= \ldots}\)
- \(\displaystyle{ A=\ldots}\)
- \(\displaystyle{ |A|=\ldots}\)
- \(\displaystyle{ \mathbb{P}(A)=\ldots}\)