Oblicz prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
vipx2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 wrz 2008, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podlaskie
Podziękował: 3 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: vipx2 »

Nie mam pojęcia jak to zrobić? A jutro mam egzamin. Z góry dziękuje.

Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny \(\displaystyle{ N(12,3)}\). Obliczyć prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(X<15)}\). Wartość dystrybuanty \(\displaystyle{ \Phi(u)}\) rozkładu normalnego \(\displaystyle{ N(0,1)}\) odczytujemy z tablic. W szczególności \(\displaystyle{ \Phi(1)=0,8413}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 20:29 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Częściowy brak LaTeX-a.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ P\left( X<15\right)=P\left( \frac{X-12}{3} < \frac{15-12}{3} \right)=F\left( \frac{15-12}{3} \right) =F(1)=0,8413}\)
ODPOWIEDZ