Czy ktoś mógłby podać przykład zmiennej (najlepiej wypisując wzorem), która miałaby rozkład normalny standardowy?
Dobra, sam już wymyśliłem. Niech \(\displaystyle{ \phi : \mathbb{R} \to (0,1)}\) będzie dystrybuantą rozkładu normalnego standardowego. Wówczas \(\displaystyle{ X = \phi ^{-1}}\), określona na przestrzeni \(\displaystyle{ ((0,1), \mathcal{B}(0,1), l_1)}\), gdzie \(\displaystyle{ \mathcal{B}}\) to rodzina podzbiorów borelowskich danego zbioru, zaś \(\displaystyle{ l_1}\) to jednowymiarowa miara Lebesgue'a, ma rozkład normalny standardowy.
Ale teraz, dla tak określonej zmiennej \(\displaystyle{ X}\), czy ktoś mógłby powiedzieć, jak wygląda \(\displaystyle{ \sigma (X)}\)? Czy to jest może \(\displaystyle{ \mathcal{B}(0,1)}\)?
Przykład zmiennej losowej
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
Przykład zmiennej losowej
Dystrybuanta \(\displaystyle{ \phi \colon \mathbb{R}\to (0,1)}\) rozkładu normalnego jest homeomorfizmem, a więc \(\displaystyle{ \phi^{-1}}\) przerzuca różnowartościowo przedziały otwarte na przedziały otwarte. Mamy zatem
\(\displaystyle{ (a,b) = \phi^{-1}(\phi((a,b)))\;\;\;a<b}\)
należy do \(\displaystyle{ \sigma(\phi^{-1})}\), a więc i każdy zbiór borelowski należy do tego \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała.
\(\displaystyle{ (a,b) = \phi^{-1}(\phi((a,b)))\;\;\;a<b}\)
należy do \(\displaystyle{ \sigma(\phi^{-1})}\), a więc i każdy zbiór borelowski należy do tego \(\displaystyle{ \sigma}\)-ciała.