Biuro nieruchomości zarejestrowało następujący dzienny obrót nieruchomości.
1)Liczba dziennie sprzedanych nieruchomości
2)liczba dni
1)0 1 2 3 4 5
2)6 7 8 5 3 1 razem 30
zdefiniuj zmienną losową i wyznacz jej rozkład.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że badane biuro nieruchomości danego dnia:
Nic nie szprzedało.
sprzedało co najmniej 2 nieruchomości
sprzedało co najmniej 3 nieruchomości
Nie wiem nawet jak zacząć rozwiązywać:(
zmienna losowa i jej rozkład
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 14:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
zmienna losowa i jej rozkład
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, o 16:15 przez patrycja9922, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 14:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
zmienna losowa i jej rozkład
Rozklad prawdopodobieństwa zmiennej losowej (liczby sprzedanych dziennie mieszkań) X:
\(\displaystyle{ Pr(X=0) = \frac{6}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=1)= \frac{7}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=2) = \frac{8}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X =3) = \frac{5}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=4) = \frac{3}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=5) =\frac{1}{30}.}\)
a) \(\displaystyle{ Pr(X = 0) = \frac{6}{30};}\)
b) \(\displaystyle{ Pr(X\geq 2) = \frac{8}{30}+ \frac{5}{30}+ \frac{3}{30}+\frac{1}{30}= 1- Pr(X<2)=
1 - \frac{6}{30}+ \frac{7}{30} = \frac{17}{30}.}\)
c)\(\displaystyle{ Pr(X \geq 3) = \frac{5}{30}+ \frac{3}{30}+ \frac{1}{30} = \frac{9}{30} = \frac{3}{10}= 1 - Pr(X < 3).}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=0) = \frac{6}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=1)= \frac{7}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=2) = \frac{8}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X =3) = \frac{5}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=4) = \frac{3}{30};}\)
\(\displaystyle{ Pr(X=5) =\frac{1}{30}.}\)
a) \(\displaystyle{ Pr(X = 0) = \frac{6}{30};}\)
b) \(\displaystyle{ Pr(X\geq 2) = \frac{8}{30}+ \frac{5}{30}+ \frac{3}{30}+\frac{1}{30}= 1- Pr(X<2)=
1 - \frac{6}{30}+ \frac{7}{30} = \frac{17}{30}.}\)
c)\(\displaystyle{ Pr(X \geq 3) = \frac{5}{30}+ \frac{3}{30}+ \frac{1}{30} = \frac{9}{30} = \frac{3}{10}= 1 - Pr(X < 3).}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 cze 2012, o 14:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz