Rozkład jednostajne - prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mk4full
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 24 paź 2011, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biys
Podziękował: 17 razy

Rozkład jednostajne - prawdopodobieństwo

Post autor: mk4full »

Witam mam następujące zadanie:
Z pewnego przystanku odjeżdża trolejbus, co 5 minut. Zakładając, że rozkład czasu przybycia pasażera na przystanek jest jednostajne, prawdopodobieństwo, że pasażer będzie czekał, co najmniej 2 minuty wynosi:
a) 0,2
b) 0,4
c) 0,6
d) 0,8
e) Żadna z odpowiedzi nie jest prawdziwa
Moje obliczenia:
\(\displaystyle{ P \left( 2\le x< 5\right)=\phi \frac{1}{5-2} }= 0,62}\)

Niestety na zajęciach rozwiązywaliśmy tylko zadania z rozkładem normalnym i moje wyliczenia to szczały Proszę o sprawdzenie i pomoc.
Pozdrawiam.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Rozkład jednostajne - prawdopodobieństwo

Post autor: Chromosom »

Rozkład nie jest jednostajne, tylko jednostajny.

Zastosuj pojęcie dystrybuanty.
ODPOWIEDZ