znajdź rozkłady zmiennych losowych.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
placebo11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2012, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

znajdź rozkłady zmiennych losowych.

Post autor: placebo11 »

Dana jest zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) o rozkładzie jednostajnym na przedziale \(\displaystyle{ [0,2]}\). Znajdź rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=min(X,X^2)}\).
Z góry dziękuje za wskazówki.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, o 13:56 przez placebo11, łącznie zmieniany 1 raz.
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

znajdź rozkłady zmiennych losowych.

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ Y= X^2}\), dla \(\displaystyle{ X \in [0;1]}\) i \(\displaystyle{ Y=X}\) dla \(\displaystyle{ X \in (1;2]}\)

Zastanów się czemu
placebo11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 29 sty 2012, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

znajdź rozkłady zmiennych losowych.

Post autor: placebo11 »

a mogłabym prosić o szkic rozwiązania bo nie mam pojęcia jak to zrobić
ODPOWIEDZ