gestosc zmiennych z tw o splocie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
melon91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk

gestosc zmiennych z tw o splocie

Post autor: melon91 »

zm los X,Y sa niezalezne i obie maja rozklad jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ (0,a)}\) gdzie a jest dodatnie. wyznacz gestosc zmiennych losowych \(\displaystyle{ U=X-Y}\) oraz \(\displaystyle{ V=\frac{X}{Y}}\)

problem w tym ze mam to zrobic z twierzdeina o splocie, a to twierdzenie mowi przeciez o rozkladzie sumy i za bardzoi nie wiem jak to przenesc na roznice albo iloraz poprosze wskazowke
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

gestosc zmiennych z tw o splocie

Post autor: KasienkaG »

na różnicę:
X-Y=X+(-Y)
melon91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdansk

gestosc zmiennych z tw o splocie

Post autor: melon91 »

a na iloczyn albo iloraz
ODPOWIEDZ