Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: wiskitki »

Wyznacz stałą c tak, aby funkcja \(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} c(1-|x|) \ \mbox{dla} \ x\in(-1,1) \\ 0 \ \mbox{dla pozostalych} \end{cases}}\) była gęstością rozkładu prawdopodobieństwa.

Wychodzi mi \(\displaystyle{ c=0}\) i zastanawiam się, czy to w ogóle jest możliwe...
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: Lbubsazob »

Musi być \(\displaystyle{ \int_{-1}^0 \left( 1+x\right) \mbox{d}x +\int_0^1 \left( 1-x\right) \mbox{d}x =1}\), czyli wychodzi \(\displaystyle{ c=1}\).
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: wiskitki »

No to dokładnie tak liczyłem
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} 1+x dx+\int_0^1 1-x dx=\left|x+x^2\right|_{-1}^0+\left|x-x^2\right|_0^1=(0+0+1-1)+(1-1-0+0)=0}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: »

\(\displaystyle{ \int x dx= \frac{x^2}{2} +C}\)

Q.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Funkcja gęstości prawdopodobieństwa

Post autor: wiskitki »

Nie no, jestem genialny po prostu...
ODPOWIEDZ