Kwantyl rzędu 0.25

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Kwantyl rzędu 0.25

Post autor: wiskitki »

Wyznacz kwantyl rzędu \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) dla rozkładu jednostajnego na przedziale \(\displaystyle{ \left<a,b\right>}\).

Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ P(X<M)=\frac{1}{4} \\
P(X<M)=\int_{-\infty}^M f(x) dx=\int_{-\infty}^a 0 dx+\int_a^M \frac{1}{b-a} dx=\left| \frac{x}{b-a}\right|_a^M= \frac{M-a}{b-a} \\
\frac{M-a}{b-a} =\frac{1}{4} \\
M= \frac{b-a}{4}+a}\)
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Kwantyl rzędu 0.25

Post autor: silvaran »

Obliczenia ok i zauważ, że na logikę nawet pasuje. Skoro prawdopodobieństwo jest rozłożone równo pomiędzy a i b, to ten kwantyl powinien być w 1/4 odległości między a i b.
ODPOWIEDZ