Witam. Mam problem z jednym zadaniem które polega na znalezieniu gęstości \(\displaystyle{ f(y)}\) zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=g(x)}\).
\(\displaystyle{ f(x)=\left\{\begin{array}{l} \frac{1}{2}\mbox{ dla }- \frac{1}{2} \le x \le \frac{3}{2} \\0\mbox{ dla pozostałych}\\ \end{array}}\)
Prawidłowa odpowiedź to:
\(\displaystyle{ f(y)=\left\{\begin{array}{l} \frac{1}{2 \sqrt{y} } \mbox{ dla } 0 \le y \le \frac{1}{4} \\ \frac{1}{4 \sqrt{y} } \mbox{ dla } \frac{1}{4} \le y \le \frac{9}{4} \\0 \mbox{ dla pozostałych}\end{array}}\)
Mniej więcej potrafię wykonać zamianę jednej zmiennej na drugą, jednakże nie potrafię znaleźć wytłumaczenia przedziałów w których zmienne się mają znajdować np/ \(\displaystyle{ \frac{1}{4} \le y \le \frac{9}{4}}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Gęstość zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 3 mar 2012, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Gęstość zmiennej losowej
Ostatnio zmieniony 17 cze 2012, o 13:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pamiętaj, że LaTeX nie widzi spacji. Możesz używać \mbox{ }.
Powód: Pamiętaj, że LaTeX nie widzi spacji. Możesz używać \mbox{ }.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 3 mar 2012, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
Gęstość zmiennej losowej
Hehe niestety tak się zagubiłem w latexie że nie zauważyłem że nie zapisałem najważniejszego
\(\displaystyle{ g(x)= x^{2}}\)
Dziękuje za chęć pomocy!
\(\displaystyle{ g(x)= x^{2}}\)
Dziękuje za chęć pomocy!