splot gęstości rozkładu jednostajnego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

splot gęstości rozkładu jednostajnego

Post autor: KasienkaG »

Jak korzystając z definicji obliczyć
f*f
f*f*f,
gdzie f jest gęstością rozkładu jednostajnego na [0,1], czyli \(\displaystyle{ f\left( x\right)= 1\hspace{-2.3mm}{1} _{\left[ 0,1\right] } \left( x\right)}\).

Przez definicję rozumiem
\(\displaystyle{ f*g\left( x\right)= \int_{- \infty}^{\infty} f\left( x-y\right)g\left( y\right)dy}\).

Czy ktoś mógłby mi to wyjaśnić?

Zaczęłam pierwsze i doszłam do:
\(\displaystyle{ f*f\left( x\right)=...= \int_{0}^{1} 1\hspace{-2.3mm}{1} _{\left[ 0,1\right] } \left( x-y\right) dy}\) i nie wiem co dalej
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

splot gęstości rozkładu jednostajnego

Post autor: norwimaj »

To dalej musisz popatrzeć, dla jakich \(\displaystyle{ y}\) zachodzi \(\displaystyle{ x-y\in[0,1]}\). Pewnie trzeba będzie rozpatrzyć przypadki w zależności od tego, jaki jest \(\displaystyle{ x}\).
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

splot gęstości rozkładu jednostajnego

Post autor: KasienkaG »

wiem, rozwiązałam to nawet bez użycia splotu, tylko nie potrafię "dopatrzeć się" tych przypadków...
a co do f*f*f to wiem, że można zrobić (f*f)*f, tylko nadal nie wiem jak sobie z tym poradzić
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

splot gęstości rozkładu jednostajnego

Post autor: norwimaj »

KasienkaG pisze:tylko nie potrafię "dopatrzeć się" tych przypadków..
Nierówność \(\displaystyle{ 0\le x-y\le1}\) potrafisz rozwiązać ze względu na \(\displaystyle{ y}\)?
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

splot gęstości rozkładu jednostajnego

Post autor: KasienkaG »

\(\displaystyle{ x-1 \le y \le x}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

splot gęstości rozkładu jednostajnego

Post autor: norwimaj »

i do tego mamy drugi warunek, że \(\displaystyle{ 0\le y\le1}\), czyli ostatecznie mamy granice całkowania \(\displaystyle{ \max(0,x-1)\le y\le \min(1,x)}\).

Przypadki otrzymujemy rozpisując
\(\displaystyle{ \max(0,x-1)=\begin{cases}0&\text{dla }x\le1\\x-1&\text{dla }x\ge1.\end{cases}}\)
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

splot gęstości rozkładu jednostajnego

Post autor: KasienkaG »

dzięki!
ODPOWIEDZ