Proces Wienera

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Proces Wienera

Post autor: silvaran »

Załóżmy, że \(\displaystyle{ W_t}\) jest procesem Wienera. Udowodnij, że \(\displaystyle{ V_t=t\cdot W_{1/t}}\) również. Jak udowodnić niezależność przyrostów?
Próbowałem:
\(\displaystyle{ P(V_t-V_s<x,V_s<y)=P(s(W_{1/t}-W_{1/s})+(t-s)W_{1/t}<x,sW_{1/s}<y)}\) i co dalej?-- 14 czerwca 2012, 22:36 --Znalazłem rozwiązanie, w którym sprawdza się wartość oczekiwaną, wariancję i funkcję korelacji. Dwie pierwsze rozumiem, ale czemu trzecia już wystarczy?
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Proces Wienera

Post autor: Wasilewski »

Rozkłady skończenie wymiarowe są ewidentnie gaussowskie, a dwie zmienne gaussowskie, których łączny rozkład jest gaussowski, są niezależne dokładnie wtedy, gdy są nieskorelowane.
lukaszm89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 29 razy

Proces Wienera

Post autor: lukaszm89 »

Nie do końca. Funkcja kowariancji jednoznaczeni defeniuje proces, jeśli rozkłady skończeniewymiarowe są Gausowskie.
Tu wiki:
I CeZik chyba o tym śpiewał, ale nie mogę znaleźć;p

Po prostu jeśli \(\displaystyle{ EX_t=0}\) i \(\displaystyle{ Cov(X_t,X_s)=min(s,t)}\) i rozkłądy skończeniewymiarowe są normalne, to jest to rpoces Wienera
ODPOWIEDZ