Rozkład zmiennej Z=X+Y

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Elvenpat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 14 cze 2012, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

Rozkład zmiennej Z=X+Y

Post autor: Elvenpat »

Niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) mają ten sam rozkład geometryczny z parametrem \(\displaystyle{ p \in (0,1)}\). Znaleźć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=X+Y}\).

Znalazłem w jednej z książek identyczne zadanie, tylko że dla rozkładu jednostajnego. Rozumowanie tamto rozumiem i jestem w stanie je odtworzyć. Jednak nie mam kompletnie pomysłu jak się za to zabrać w przypadku rozkładu dyskretnego. Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2012, o 16:29 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Rozkład zmiennej Z=X+Y

Post autor: tometomek91 »

Niech \(\displaystyle{ k \ge 2}\), korzystając z niezależności:
\(\displaystyle{ P(Z=k)=P(X+Y=k)=\sum_{m=1}^{k} P(X=m,Y=k-m)=\\
\sum_{m=1}^{k} P(X=m)P(Y=k-m)= \sum_{m=1}^{k} (1-p)^{m-1}p \cdot (1-p)^{k-m-1}p=\\
\sum_{m=1}^{k} (1-p)^{k-2} p^2=k (1-p)^{k-2} p^2}\)

Czyli rozkład \(\displaystyle{ Z}\) to:
\(\displaystyle{ k \rightarrow k (1-p)^{k-2} p^2}\).
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Rozkład zmiennej Z=X+Y

Post autor: norwimaj »

Można też bez sumowania. Liczymy prawdopodobieństwo, że drugi sukces jest w \(\displaystyle{ k}\)-tej próbie. W \(\displaystyle{ k-1}\) próbach ma być jeden sukces (prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ kp(1-p)^{k-2}}\)) i w \(\displaystyle{ n}\)-tej próbie ma być sukces (prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ p}\)). Stąd mamy \(\displaystyle{ kp(1-p)^{k-2}\cdot p}\).
ODPOWIEDZ