Znów mam 4 zadania,i znimi problem.
1.Rozważmy rzut dwiema kostkami-białą i czarną.Wynik podwójnego rzutu zapisujemy w postaci uporządkowanej pray (x,y),gdzie x oznacza liczbę oczek na białej kostce ,a y-liczbę oczek na czarnej kostce.Wypisz wszystkie elementy zbiorów odpowiadających zdarzeniom:
A) A-NA OBU KOSTKACH WYPADNIE TYLE SAMO OCZEK
B) B-NA BIAŁEJ KOSTCE WYPADNIE SZÓSTKA
C) C-W SUMIE WYPADNIE 10 OCZEK
2.Spośród liczb 1,2,3,,,,,99,100 wybieramy losowo jedną.Jakie jest prawdopodobieństwo,że wybrana liczba dzieli się przez:
A)2 B)5 C)2 LUB 5
3.Wypisz wszystkie możliwe wyniki,jakie można otrzymać przy trzykrotnym rzucie monetą,po czym zapisz w postaci formalnej(tzn.jako zbiory) ponieższe zdarzenia:
A) ZA KAŻDYM RAZEM WYPADNIE ORZEŁ ALBO ZA KAŻDYM RAZEM WYPADNIE RESZKA
B) ZA PIERWSZYM RAZEM WYPADNIE RESZKA
C) WYPADNĄ CO NAJMNIEJ DWA ORŁY
4.Oblicz prawdopodobieństwo tego,że w serii trzech rzutów monetą:
A) ZA KAŻDYM RAZEM WYPADNIE ORZEŁ
B)ZA KĄZDYM RAZEM WYPADNIE TO SAMO
C)WYPADNIE PRZYNAJMNIEJ RAZ ORZEŁ I PRZYNAJMNIEJ RAZ RESZKA
Kostki i zdania-cd.prawdopodobieństwa
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Kostki i zdania-cd.prawdopodobieństwa
2)
a)
parzystych liczb mamy 50, czyli:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{50}{100}=\frac{1}{2}}\)
b)
podzielnych przez 5 liczb mamy 20, czyli:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{20}{100}=\frac{1}{5}}\)
c)
przez 2-50, przez 5-20, przez 2 i 5-10, czyli:
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{50+20-10}{100}=\frac{3}{5}}\)
a)
parzystych liczb mamy 50, czyli:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{50}{100}=\frac{1}{2}}\)
b)
podzielnych przez 5 liczb mamy 20, czyli:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{20}{100}=\frac{1}{5}}\)
c)
przez 2-50, przez 5-20, przez 2 i 5-10, czyli:
\(\displaystyle{ P(C)=\frac{50+20-10}{100}=\frac{3}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Kostki i zdania-cd.prawdopodobieństwa
AD.1
A. (x,y)={(1,1), (2,2), (3,3), (4,4), (5,5), (6,6)}
B. (x,y)={(6,1), (6,2), (6,3), (6,4), (6,5), (6,6)}
C. (x,y)={(4,6), (5,5), (6,4)}
A. (x,y)={(1,1), (2,2), (3,3), (4,4), (5,5), (6,6)}
B. (x,y)={(6,1), (6,2), (6,3), (6,4), (6,5), (6,6)}
C. (x,y)={(4,6), (5,5), (6,4)}