ustawianie w kolejnosci

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 31 mar 2008, o 17:33
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 1 raz

ustawianie w kolejnosci

Post autor: bron »

chcemy ustawić w rzędzie 4 piłkarzy 2 biegaczy i 3 skoczków
A- na pierwszych dwoch miejscach piłkarze a na ostatnim skoczek

\(\displaystyle{ \omega= 9!}\)

\(\displaystyle{ A = 6!}\)

\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}}\)


B- na poczatku biegacze a potem piłkarze i skoczkowie

\(\displaystyle{ B=4!*3!}\)

\(\displaystyle{ P(B)= \frac{B}{\Omega}}\)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

ustawianie w kolejnosci

Post autor: norwimaj »

a) zdecydowanie za mało

b) Biegacze mogą być na dwa sposoby ustawieni.
KasienkaG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 2 lut 2011, o 14:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Www
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 3 razy

ustawianie w kolejnosci

Post autor: KasienkaG »

\(\displaystyle{ A= {4 \choose 2}*2!*6!* {3 \choose 1}}\)

\(\displaystyle{ B=2!*4!*3!}\)

czy tak jest poprawnie?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

ustawianie w kolejnosci

Post autor: norwimaj »

KasienkaG, dobrze.
ODPOWIEDZ