oblicz prawdopodobieństwo (rozkład normalny)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
vesper188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 cze 2012, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

oblicz prawdopodobieństwo (rozkład normalny)

Post autor: vesper188 »

Witam mam problem z takim zadaniem.
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład normalny o parametrach \(\displaystyle{ E\left( X\right)= 2}\) oraz \(\displaystyle{ V\left( X\right)= 9.}\) Wykonano \(\displaystyle{ 3}\) próby. Oblicz prawdopodobieństwo, że \(\displaystyle{ X}\) dokładnie \(\displaystyle{ 2}\) razy będzie w przedziale \(\displaystyle{ \left\langle -1;3 \right\rangle}\) Przedstaw postać funkcji gęstości zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\).

Z rozkładu normalnego wiadomo, że \(\displaystyle{ X \sim N\left[ 2 \ 3\right]}\) tylko jak teraz dalej liczyć?
Ostatnio zmieniony 8 cze 2012, o 14:59 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj między [latex] a [/latex].
lukaszm89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 29 razy

oblicz prawdopodobieństwo (rozkład normalny)

Post autor: lukaszm89 »

schmat Bernoulliego(dwumianowy)
vesper188
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 cze 2012, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń

oblicz prawdopodobieństwo (rozkład normalny)

Post autor: vesper188 »

A skąd p i q ?
lukaszm89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 20 maja 2012, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 29 razy

oblicz prawdopodobieństwo (rozkład normalny)

Post autor: lukaszm89 »

a co jest sukcesem w pojedynczej próbie, jeśli widzisz ten schemat?
ODPOWIEDZ