Permutacje z powtorzeniami (chyba)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 cze 2012, o 19:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Permutacje z powtorzeniami (chyba)
W albumie k=5 czystych i l=5 skasowanych znaczków pocztowych. Z nich wyciągamy m=2 znaczki (spośród których mogą być czyste i skasowane znaczki), poddają się skasowaniu oraz powracaj do albumu. Potem znowu losowo wyciągamy n=2 znaczki. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, ze te dwa znaczki są czyste.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Permutacje z powtorzeniami (chyba)
Prawdopodobieństwo całkowite.
\(\displaystyle{ B_1}\) - wyciągnęliśmy za pierwszym razem dwa skasowane
\(\displaystyle{ B_2}\) - wyciągnęliśmy za pierwszym skasowany i czysty
\(\displaystyle{ B_3}\) - wyciągnęliśmy za pierwszym razem dwa czyste
\(\displaystyle{ A}\) - wyciągnęliśmy za drugim razem dwa czyste znaczki
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A)=\mathbb{P}(A|B_1)\cdot\mathbb{P}(B_1)+\mathbb{P}(A|B_2)\cdot\mathbb{P}(B_2)+\mathbb{P}(A|B_3)\cdot\mathbb{P}(B_3)}\)
Wiadomo co dalej?
\(\displaystyle{ B_1}\) - wyciągnęliśmy za pierwszym razem dwa skasowane
\(\displaystyle{ B_2}\) - wyciągnęliśmy za pierwszym skasowany i czysty
\(\displaystyle{ B_3}\) - wyciągnęliśmy za pierwszym razem dwa czyste
\(\displaystyle{ A}\) - wyciągnęliśmy za drugim razem dwa czyste znaczki
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A)=\mathbb{P}(A|B_1)\cdot\mathbb{P}(B_1)+\mathbb{P}(A|B_2)\cdot\mathbb{P}(B_2)+\mathbb{P}(A|B_3)\cdot\mathbb{P}(B_3)}\)
Wiadomo co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 6 cze 2012, o 19:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 3 razy
Permutacje z powtorzeniami (chyba)
Wiadomo dzięki-- 10 cze 2012, o 13:04 --Mam takie pytanie a skad mam wziac P(A/B1)... bo np P(B1) da sie latwo wyliczyc
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Permutacje z powtorzeniami (chyba)
\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A|B_1)=\frac{{5\choose2}}{{10\choose2}}}\)
Skoro za pierwszym razem wyciągnęliśmy dwa skasowane, to za drugim razem stan jest taki sam jak za pierwszym: wybieramy 2 czyste z 5.
Skoro za pierwszym razem wyciągnęliśmy dwa skasowane, to za drugim razem stan jest taki sam jak za pierwszym: wybieramy 2 czyste z 5.