zmienne losowe ciągłe (kilka zadanek)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 maja 2012, o 17:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Sól
- Podziękował: 1 raz
zmienne losowe ciągłe (kilka zadanek)
Hejka, proszę o rozwiązanie (ew. z objaśnieniami) kilku zadań
1. Niech X – zmienna losowa o rozkładzie
\(\displaystyle{ f_{x}(x) = \begin{cases}x/4 \hbox{ jeżeli } 1 < x \le 3 \\ 0 \hbox{ w przeciwnym razie }\end{cases}}\)
Określić dystrybuantę oraz obliczyć \(\displaystyle{ P(X \ge 2), E[X] i var(X)}\)
2. Określić gęstość rozkładu prawdopodobieństwa, wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X, jeżeli
\(\displaystyle{ f_{x}(x) = \begin{cases}1- \frac{a^{3}}{x^{3}} , x \ge a \\ 0, x < a \end{cases}}\)
oraz a > 0.
1. Niech X – zmienna losowa o rozkładzie
\(\displaystyle{ f_{x}(x) = \begin{cases}x/4 \hbox{ jeżeli } 1 < x \le 3 \\ 0 \hbox{ w przeciwnym razie }\end{cases}}\)
Określić dystrybuantę oraz obliczyć \(\displaystyle{ P(X \ge 2), E[X] i var(X)}\)
2. Określić gęstość rozkładu prawdopodobieństwa, wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej losowej X, jeżeli
\(\displaystyle{ f_{x}(x) = \begin{cases}1- \frac{a^{3}}{x^{3}} , x \ge a \\ 0, x < a \end{cases}}\)
oraz a > 0.
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świebodzin
- Podziękował: 3 razy
zmienne losowe ciągłe (kilka zadanek)
Szczerze powiem ze nie widze zadnych podobnych zadan a tez mam z takimi problem ... Czy ktos moglby przykladowo chociaz jedno rozwiązac?
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świebodzin
- Podziękował: 3 razy
zmienne losowe ciągłe (kilka zadanek)
Jeżeli X jest zmienną losową typu ciągłego zdefiniowaną na przestrzeni probabilistycznej (\(\displaystyle{ \Omega, \mathcal F, \mathbb P}\)), to wartość oczekiwaną zmiennej losowej X definiuje się jako całkę
\(\displaystyle{ \mathbb EX = \int\limits_\Omega X d\mathbb P}\)
\(\displaystyle{ \mathbb EX = \int\limits_\Omega X d\mathbb P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 8 maja 2012, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świebodzin
- Podziękował: 3 razy
zmienne losowe ciągłe (kilka zadanek)
\(\displaystyle{ \mathbb EX = \int\limits_{-\infty}^{+\infty}~x f(x) dx}\)
zmienne losowe ciągłe (kilka zadanek)
muszę pisać, żebyś podstawił czy z łaski swojej sam to zrobisz?