Czas obsługi jednego klienta ma rozkład N(25min., 5min). Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
a)w grupie 16 klientów średni czas obsługi jednego klienta będzie krótszy niż 22 min
b)ile wyniesie prawdopodobieństwo, jeśli założymy, że czas obsługi ma rozklad N(25,o) a odchylenie w próbie wyniosło 6 min
Proszę o pomoc w tym zadaniu
Statytyska opisowa- rozklad normalny
Statytyska opisowa- rozklad normalny
Ostatnio zmieniony 6 cze 2012, o 13:11 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Statytyska opisowa- rozklad normalny
\(\displaystyle{ a) P(X_{16}< 22)= P\left(Z < \frac{22-25}{5\sqrt{16}}\right) = P(Z< -0.15) =}\)
\(\displaystyle{ =1 -\Phi(0,15) = 1-0,5596=0,4404.}\)
\(\displaystyle{ b) P(X_{16}<22) = P\left(Z < \frac{22-25}{ \frac{6}{\sqrt{16}}}\right) = P(Z<-2) = \Phi(-2)= 1-\Phi(2)=}\)
\(\displaystyle{ = 1 - 0,97725 = 0,02275.}\)
\(\displaystyle{ =1 -\Phi(0,15) = 1-0,5596=0,4404.}\)
\(\displaystyle{ b) P(X_{16}<22) = P\left(Z < \frac{22-25}{ \frac{6}{\sqrt{16}}}\right) = P(Z<-2) = \Phi(-2)= 1-\Phi(2)=}\)
\(\displaystyle{ = 1 - 0,97725 = 0,02275.}\)