Kwalifikowanie osób jako chorych na podstawie testu diagnst.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kadykianus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Pomógł: 15 razy

Kwalifikowanie osób jako chorych na podstawie testu diagnst.

Post autor: kadykianus »

Witam,

Załóżmy, że częstość pewnej mutacji w społeczeństwie wynosi \(\displaystyle{ p}\)

Test diagnostyczny wykrywa tę mutację u osób, które rzeczywiście ją mają z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p_{c}}\) (to tak zwana czułość testu).

Test nie wykrywa jej u osób które jej w rzeczywistości nie mają z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p_{s}}\) (to tzw. specyficzność testu).

Mamy \(\displaystyle{ N}\) sztuk takich testów i chcemy za ich pomocą zebrać jak największą liczbę osób z mutacją, bo są nam potrzebne do jakichś badań.
Procedura testowania polega na tym, że jeśli test da wynik ujemny to odrzucamy taką osobę. Jeśli jednak da wynik dodatni, to powtarzamy test na tej osobie (zużywając kolejny). Postępujemy tak aż nie skończą nam się testy.

Pytanie: Ile wynosi oczekiwana liczba osób jaką uda nam się uzbierać?

Chodzi po prostu o liczbę osób jaką uzbieraliśmy. Wiadomo, że będą w tej grupie osoby "fałszywie dodatnie", które w rzeczywistości mutacji nie posiadają. Ze wzoru Bayesa można policzyć, jakie będzie prawdopodobieństwo tego, ze osoba z grupy uzbieranych będzie posiadała mutację.
Problem jednak, jaka będzie oczekiwana liczba wszystkich uzbieranych osób.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Kwalifikowanie osób jako chorych na podstawie testu diagnst.

Post autor: norwimaj »

kadykianus pisze: Procedura testowania polega na tym, że jeśli test da wynik ujemny to odrzucamy taką osobę. Jeśli jednak da wynik dodatni, to powtarzamy test na tej osobie (zużywając kolejny).
No to wiem, kiedy odrzucamy taką osobę, ale jeszcze nie wiem, kiedy taką osobę przyjmujemy.
kadykianus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 17 paź 2007, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw
Pomógł: 15 razy

Kwalifikowanie osób jako chorych na podstawie testu diagnst.

Post autor: kadykianus »

norwimaj pisze: No to wiem, kiedy odrzucamy taką osobę, ale jeszcze nie wiem, kiedy taką osobę przyjmujemy.
Przyjmujemy wtedy i tylko wtedy, kiedy pierwszy i drugi test dał wynik dodatni. Jesli za drugim razem test dał wynik ujemny to odrzucamy.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Kwalifikowanie osób jako chorych na podstawie testu diagnst.

Post autor: norwimaj »

Jeśli \(\displaystyle{ X_N}\) oznacza liczbę uzbieranych osób, to policzenie \(\displaystyle{ \mathbb{E}X_N}\) dla danego \(\displaystyle{ N}\) może być trudne. Jeśli \(\displaystyle{ N}\) jest duże, to w praktyce można policzyć \(\displaystyle{ \lim_{N\to\infty}\frac{\mathbb{E}X_N}N}\), i uznać, że \(\displaystyle{ \mathbb{E}X_N\approx N\cdot\lim_{N\to\infty}\frac{\mathbb{E}X_N}N}\).
ODPOWIEDZ